Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Δεν έβαλε από την αρχή στο μάτι την Ιθάκη, αλλά τα προσφερόμενα εφόδια προς αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δούλεψε σκληρά, πάλεψε, άντεξε τις αντιξοότητες, που φυσικά έγιναν μεγαλύτερες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και εντέλει ήρθε γι’ αυτόν η ημέρα της δικαίωσης.

Την 30ή Ιουλίου του 2021, ο Στέφανος Ντούσκος, περί ου ο λόγος, είδε το μεγάλο του όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Κατάφερε να χαρίσει στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες – και μάλιστα χρυσής απόχρωσης.

Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα, ο μυθικός Ντούσκος έκανε και ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Έτσι έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που κατακτά το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χαρίζοντας το 4ο ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στη διοργάνωση.

 

Μολονότι μέσα του το πίστευε και ήξερε πολύ καλά τις δυνατότητές του, όταν τελείωσε η κούρσα, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι είναι χρυσός ολυμπιονίκης.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν το πιστεύω! Αλήθεια, δεν το πιστεύω! Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ένιωθα πολύ καλά στην κούρσα. Ο προπονητής μου είπε πως θα είμαι μέσα στα μετάλλια πριν πάρω θέση στη γραμμή της εκκίνησης.

»Έκανα μια αλλαγή μέσα στην κούρσα, στα 1.000 μέτρα, και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 μέτρα έλεγα “Θεέ μου, βοήθησέ με, κράτα λίγο ακόμη”. Στα 100 τελευταία μέτρα, είπα “δεν το χάνω!”. Για όλους αυτούς που με βλέπουν στην Ελλάδα, ένα μεγάλο ευχαριστώ» ανέφερε συγκινημένος ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, προσθέτοντας:

«Ευχαριστώ τους γονείς μου, την κοπέλα μου, τον δις ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο, όλους τους ανθρώπους στην Ομοσπονδία και την Εθνική, τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε, που με βοήθησε και έφτασα εδώ που έφτασα, τον γιατρό μου και γιατρό της Εθνικής Γιάννη Χριστογιάννη και τον χορηγό μου».

 

Ποιος είναι ο Στέφανος Ντούσκος

Ποιος όμως είναι ο Στέφανος Ντούσκος που έστειλε τον ελληνικό αθλητικό κόσμο στα ουράνια;

Είδε το πρώτο φως της ημέρας στις 29 Μαρτίου 1997. Aπό μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, με τον στίβο να τον κερδίζει αρχικά.

Εντούτοις η επίσκεψη προπονητών στο σχολείο όπου αναζητούσαν υποψήφιους αθλητές για μικρά αθλήματα αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόλησή του με την κωπηλασία.

Μετά από λίγο διάστημα αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το άθλημα που μερικά χρόνια αργότερα θα τον περνούσε στο πάνθεον της ιστορίας.

Η πρώτη του γνωριμία με την κορυφαία γιορτή του αθλητισμού χρονολογείται πριν από πέντε χρόνια, καθώς συμμετείχε σε ηλικία 19 ετών στη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή στη Βραζιλία κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου, ενώ προερχόταν από το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών U23 και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.

Το 2018 ήρθαν ακόμα δύο μετάλλια για τον Ντούσκο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρεστ της Λευκορωσίας και στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα ο Ντούσκος και ο Στεργιάκας κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας U23 και στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, όπου πάλι με τον ίδιο συναθλητή ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο διπλό σκιφ.

Έναν χρόνο αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23, στο απλό σκιφ κατακτά το ασημένιο μετάλλιο, ενώ το 2020 κατετάγη πέμπτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Οι τεράστιες δυσκολίες λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊού, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον Στέφανο.

Ο χρυσός μας ολυμπιονίκης στο πρώτο lockdown ουσιαστικά δεν μπορούσε να μπει στο νερό.

Ωστόσο, έχοντας προμηθευτεί από την Ομοσπονδία τα βασικά εργαλεία, συνέχισε τις προπονήσεις στο σπίτι του.

Ναι, καλά διαβάσατε. Έτσι, έστω κι αν βρισκόταν εκτός νερού, κατάφερε να διορθώσει πολλές τεχνικές ατέλειες, για να βρεθεί τελικά στο κωπηλατικό κέντρο του Σχοινιά στο δεύτερο lockdown, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, όπου δεν σταμάτησε να δουλεύει προκειμένου να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμος στο Τόκιο.

Το όνειρο της συμμετοχής για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τον ύψους 1.87μ. κωπηλάτη πήρε σάρκα και οστά, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προολυμπιακη Ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021.

Ο φοιτητής ιατρικής που έτρωγε παγάκια για να παραμείνει αδύνατος

Για να φτάσει μέχρι την κορυφή ο Ντούσκος έχει κάνει ουκ ολίγες θυσίες, ωστόσο άξιζε τον κόπο.

Για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων άφησε πίσω και τις σπουδές του , κι έτσι, ενώ πέρυσι επρόκειτο να ξεκινήσει στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων τον ανάγκασε να πάρει την απόφαση να αφήσει τη σχολή του για ένα χρόνο, προκειμένου να κατέβει φέτος στο Τόκιο.

Παράλληλα όπως έχει εξομολογηθεί και ο ίδιος, είχε φτάσει σε σημείο να τρώει… παγάκια για να ξεγελάσει την πείνα του. Γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για έναν αθλητή που είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να πετύχει τον στόχο του.

Πατέρας Στέφανου: «Είναι απερίγραπτη η χαρά μας»

Όπως είναι φυσικό, η τεράστια επιτυχία του έστειλε στα ουράνια όλους τους Έλληνες, ενώ προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στην οικογένειά του και υπερηφάνεια στη γενέτειρά του.

«Είναι απερίγραπτη η χαρά μας, δεν το πιστεύαμε κι εμείς. Το πάλευε από καιρό. Συγκινηθήκαμε πάρα πολύ» δήλωσε ο πατέρας του Έλληνα πρωταθλητή, Βασίλης Ντούσκος, μιλώντας στην «Kοινωνία  Ώρα ΜEGA», ενώ πρόσθεσε:

«Έχουμε κόσμο από το πρωί στο σπίτι, πολλά τηλέφωνα. Η καθημερινότητά του ήταν στον Σχοινιά. “Εσώκλειστος”. Πέντε ώρες προπόνηση το πρωί, τέσσερις το απόγευμα. Αρκετές φορές είχε αισθανθεί κουρασμένος. Αρκετές οι πίκρες και οι χαρές. Έτσι είναι στον πρωταθλητισμό. Εμείς προσπαθούσαμε να στηρίξουμε».

Και κατέληξε αναφέροντας: «Ευχαριστούμε τον Θεό για τη βοήθεια που έδωσε στο παιδί μας».

Μητέρα Ντούσκου: «Ο Στέφανος θα εγκατέλειπε την κωπηλασία»

Συγκινημένη για τον άθλο του γιου της εμφανίστηκε η μητέρα του Στέφανου Ντούσκου σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ,  αποκαλύπτοντας τον λόγο που ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης είχε σκεφτεί να εγκαταλείψει την κωπηλασία!

«Δεν το περιμέναμε. Περιμέναμε μια καλή θέση στον τελικό, λέγαμε άντε να πάρει το χάλκινο. Είναι ιδιαίτερο το σκιφ και κρίνονται πολλά στη λεπτομέρεια. Οι αντίπαλοί του ήταν πάρα πολύ καλοί, χρυσοί, ασημένιοι ολυμπιονίκες. Ο Στέφανος όμως έχει πάντα μια ψυχραιμία, δεν αγχώνεται. Μου έλεγε ‘θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

Στο ξεκίνημα δεν ήταν μπροστά, αλλά όταν βλέπαμε ότι ανέβαινε οι ελπίδες μας μεγάλωναν. Ελπίζαμε να κρατηθεί στα μετάλλια και όταν είδαμε να παίρνει το χρυσό δεν το πιστεύαμε. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί ακόμη.

Ο Στέφανος δεν έκανε σκιφ όλα τα χρόνια που πήγαινε σε αγώνες στο εξωτερικό. Τα έφερε έτσι η ζωή, γιατί έφυγαν όλοι οι αθλητές και έμεινε μόνος του στην Εθνική, δεν είχε παρτενέρ. Του έλεγα ‘κάνε σκιφ’. Το φοβόταν, έλεγε ‘εκεί είναι οι καλύτεροι, είναι δύο μέτρα ο καθένας’.

 

Τζιάνι Ποστιλιόνε: «Ο Ντούσκος είναι ο “Χάμιλτον της κωπηλασίας”»

Ο Ιταλός προπονητής της εθνικής ομάδας κωπηλασίας, Τζιάνι Ποστιλιόνε, μιλώντας για την τεράστια επιτυχία του Στέφανου, τόνισε ότι ο Ντούσκος είναι ο «Χάμιλτον της κωπηλασίας».

«Αυτή είναι δουλειά τριών ετών, πολύ σκληρή ειδικά για τον Στέφανο, αλλά και για όλους εμάς. Καταφέραμε μεγάλα πράγματα παρά την αδύναμη οικονομία της Ελλάδας. Χώρες όπως η Νορβηγία και η Κροατία επενδύουν στην κωπηλασία. Εμείς με λίγα χρήματα και μικρή στήριξη, αλλά με σημαντικά προπονητικά κριτήρια, μεθοδολογία και ανάλυση της τεχνικής πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

»Είναι πολύ μεγάλη η διαδρομή που έχουμε κάνει αν σκεφτεί κανείς ότι ο Στέφανος πριν αγωνιζόταν στην ελαφριά κατηγορία. Τώρα ο “Χάμιλτον της κωπηλασίας” είναι Έλληνας. Έχετε έναν πολύ καλό τενίστα, τον Στέφανο Τσιτσιπά, αλλά, κατά τη γνώμη μου, με αυτό το ολυμπιακό χρυσό αυτή τη στιγμή δεν είναι κανείς μπροστά του. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό».

Σε ερώτηση για το τι σημαίνει αυτό το χρυσό μετάλλιο για το μέλλον του αθλήματος στην Ελλάδα, ο προπονητής της εθνικής ομάδας κωπηλασίας επισήμανε: «Αρχικά θέλουμε να καθαρίσουμε το όνομα της ελληνικής κωπηλασίας. Έχουν γραφτεί αρκετά και κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν αυτά τα αποτελέσματα από την ελληνική κωπηλασία. Εύχομαι ότι αυτοί αλλά και οι φίλαθλοι θα καταλάβουν ότι είμαστε καλοί άνθρωποι και εργαζόμαστε σωστά.

»Ο στόχος της Ελλάδας στους τελευταίους 4 Ολυμπιακούς ήταν να φέρει αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά του Τόκιο. Δύο προκρίσεις σε τελικούς, ένα μετάλλιο και, μετά από 16 χρόνια και μετά από αργυρά και χάλκινα, χρυσό. Είναι το μοναδικό χρυσό της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς. Πρέπει να είστε περήφανοι όλοι οι Έλληνες, αλλά κι εγώ ως προπονητής αυτού του αθλητή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης