Η Ολυμπιακή επιτροπή της Αυστραλίας (AOC) δήλωσε ότι η απόφασή της να μην στείλει ομάδα στο Τόκιο το 2020, σε περίπτωση που οι Αγώνες δεν αναβάλλονταν, ήταν μονομερής και πραγματοποιήθηκε χωρίς τη γνώση του Καναδά ή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Η AOC έκανε γνωστό την περασμένη Δευτέρα ότι δεν θα μπορούσε να στείλει ομάδα για το 2020 εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού, μία ενέργεια που έφτασε αμέσως μετά την ανακοίνωση από τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές Επιτροπές του Καναδά πως δεν θα στείλουν αθλητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διπλή απόσυρση προκάλεσε εικασίες ότι οι δύο εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ενδέχεται να έχουν ενεργήσει σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ προκειμένου να υπάρξει βάση για την αναβολή των Αγώνων.

Ο Καναδάς, την Παρασκευή, αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια επαφή και η AOC έκανε το ίδιο σήμερα.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η απόφαση της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής (AOC), έγινε σε συνεννόηση είτε με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είτε με την Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά (COC) είναι λανθασμένη», ανακοίνωσε η AOC στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η AOC διευκρίνισε ότι η απόφασή του ακολούθησε μια σειρά γεγονότων, στα οποία συμπεριλαμβανόταν η ανακοίνωση της ΔΟΕ σχετικά με «σχεδιασμό σεναρίων» για το Τόκιο, με την αναβολή να είναι μεταξύ των επιλογών.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ ήρθε μια μέρα μετά, αφού οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούσαν στη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών ταξιδιών και χρήση καραντίνας.

«Αυτό σήμαινε ότι οι αθλητές μας δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τα προγράμματα προπόνησης», ανέφερε η AOC. «Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, όπως περιγράφεται, τροφοδότησε το συμπέρασμα της εκτελεστικής επιτροπής ότι η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Ομάδα δεν θα μπορούσε να αναχωρήσει για Αγώνες οποιαδήποτε στιγμή μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τουλάχιστον. Το Διοικητικό Συμβούλιο της AOC θεώρησε ότι είναι προς το συμφέρον της υγείας και της ασφάλειας των αθλητών μας να επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατό. Σε καμία περίπτωση ούτε η ΔΟΕ ούτε η COC δεν ήταν ενήμεροι ή δεν συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».

Η ΔΟΕ την περασμένη Τρίτη ανέβαλε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ένα χρόνο. Τώρα η ΔΟΕ συνεργάζεται με τις Ολυμπιακές επιτροπές και τις αθλητικές ομοσπονδίες προκειμένου να γίνουν οι Αγώνες του Τόκιο τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2021, αν και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης