ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Χουλιάρα, με δεδομένο την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες στον ελληνικό χώρο, παρατήρησα ότι οι περισσότεροι σεισμοί ακολουθούν ένα μοτίβο κυκλικά της Σαντορίνης. Το νησί, τις τελευταίες μέρες δίνει μικροδονήσεις μεν, αρκετές όμως τη μέρα δε.

Παρακολουθώντας τους σεισμογράφους, ειδικά της Σαντορίνης, παρατήρησα harmonic tremors, συγχωρέστε με, δεν γνωρίζω την ελληνική ορολογία δηλ. ενδείξεις για κινητικότητα μάγματος…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2011 είχε δημιουργηθεί θέμα για την αύξηση του μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης… Έκτοτε, δεν έχουμε άλλη ενημέρωση για το τι γίνεται στην περιοχή…

Αν λάβουμε υπόψη και τη νέα έρευνα σεισμολόγων, αποτέλεσμα της ξαφνικής έκρηξης του ηφαιστείου της Ιαπωνίας, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50 άτομα, και που η έρευνα λέει ότι μπορεί να σκάσει ένα ηφαίστειο χωρίς προειδοποίηση, θα ήθελα να μας ενημερώσετε παρακαλώ, τι ακριβώς συμβαίνει, κι αν δικαιολογούνται οι φόβοι μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι μικροδονήσεις περιμετρικά του νησιού δεν αποτελούν ένδειξη δραστηριοποίησης του ηφαιστείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικά εστιάζουμε την προσοχή στη σεισμικότητα της καλδέρας με το σεισμολογικό δίκτυο που εγκατέστησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το 2011. Έκτοτε έχουν καταγραφεί λιγότεροι από 500 μικροσεισμοί με μέγεθος από 1 έως 3.3 Ρίχτερ με φθίνουσα χρονική κατανομή, δηλαδή 271 το 2011, 157 το 2012, 19 το 2013 και μόνο 3 το 2014.

Επίσης σας ενημερώνω ότι λειτουργεί από το 2012 στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) «Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης» η οποία έχει ως σκοπούς:

α) Τη διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

β) Την άμεση γνωμοδότηση και εισήγηση προς τον ΟΑΣΠ επί των ενδεικνυόμενων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.

γ) Την εισήγηση προς τον ΟΑΣΠ επί των απαιτούμενων μέτρων και ενεργειών που σχετίζονται με την εξασφάλιση της επάρκειας και της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας του επιστημονικού εξοπλισμού και των οργάνων παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η συλλογή των καταγραφών και στοιχείων που κρίνονται απαραίτητα για την παρακολούθηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου.

Όσον αφορά στην ερώτηση σας για το «harmonic tremor», πείτε μου την ημερομηνία/ώρα/σταθμό του harmonic tremor ώστε να το κοιτάξω.

Με εκτίμηση
Δρ. Γ. Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας Ε.Α.Α.

Περισσότερα στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Interactive: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης