Ερώτηση:

Kαλησπέρα ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι θα ‘χουμε μεγάλο σεισμό μελλοντικά στη Θεσσαλονίκη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όνομα: Θωμάς Τσιμενίδης

Απάντηση:

Ο πρόσφατος καταστρεπτικός σεισμός που έπληξε την πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν ο σεισμός με επίκεντρο στην περιοχή μεταξύ των λιμνών Βόλβη και Λαγκαδά τον Ιούνιο του 1978. Οι σημαντικότερες βλάβες παρατηρήθηκαν στα χωριά Στίβος, Σχολάρι και Γερακαρού, καθώς επίσης και στην Άσσηρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια περιοχή που έχει πληγεί από ένα μεγάλο και ισχυρό σεισμό είναι πολύ πιθανό να φιλοξενήσει νεότερη εξίσου ισχυρή δόνηση προερχόμενη από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης του Καθηγητή Σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου, η κάθε περιοχή παρουσιάζει μια περίοδο επανάληψης των σεισμών.

Η Ελλάδα όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν είναι ένα φυσικό σεισμολογικό εργαστήριο που παράγει ισχυρούς σεισμούς και θα πρέπει να είμαστε διαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο με προληπτικά μέτρα μέσα στο σπίτι μας και προσεισμικούς έλεγχους στα κτίρια και τις κατασκευές.

Σας παραπέμπω σε προηγούμενη ανάρτηση του Παρατηρητηρίου Σεισμών (http://www.zougla.gr/sismoiblog/article/o-sismikos-kindinos-tis-xalkidikis) για περισσότερη ενημέρωση.

Με εκτίμηση,
Δρ. Γ. Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας Ε.Α.Α.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης