Κλίμα, σεισμοί και ηφαίστεια

Κλίμα, σεισμοί και ηφαίστεια
Ερώτηση

Καλησπέρα σας κύριε Χουλιάρα μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να πυροδοτήσει σεισμούς και ηφαίστεια;


Απάντηση

Την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, στη διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, αρκετοί επιστήμονες πρότειναν ότι η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά από γεωλογικές καταστροφές.

Από το 1973, η άφιξη του Ελ Νίνιο έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των υποθαλάσσιων σεισμών. Το Ελ Νίνιο και η αύξηση της θερμοκρασίας λιώνει τα παγόβουνα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η στάθμη των ωκεανών, και το επιπλέον βάρος του νερού μπορεί να αυξήσει την πίεση των υγρών μέσα στους πόρους του βράχου κάτω από τον βυθό της θάλασσας.Αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τη σεισμικότητα και τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Cambridge αποκαλύπτει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα αλλάζει εποχιακά, και ότι υπάρχουν περίπου 20% περισσότερες εκρήξεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο σε σύγκριση με αυτές που συμβαίνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010, 14:09