Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας δίνετε από τη στήλη σας. Τις τελευταίες μέρες ακούω ότι γίνονται πάρα πολλοί σεισμοί σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι ανησυχητικό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσημα κανένας δεν μας λέει τι πρέπει να κάνουμε.

Απάντηση

Σας παρουσιάζω τον χάρτη σεισμικότητας των τελευταίων δέκα ημερών που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Εργαστήριου Σεισμολογίας του Τομέα Γεωφυσικής & Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Όπως προκύπτει από τα σεισμολογικά δεδομένα, η σεισμικότητα εστιάζεται κυρίως στις περιοχές της Κρήτης, του Ιονίου του Κεντρικού και Ανατολικού Κορινθιακού. Επίσης, υπάρχει διάσπαρτη σεισμικότητα στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και βορειοανατολικά της Εύβοιας, στην επέκταση του ρήγματος της Ανατολίας έως τα Δαρδανέλια.

Αυτές οι πηγές σεισμών συνήθως παράγουν τους περισσότερους σεισμούς του ελληνικού χώρου που παρακολουθεί σε 24ωρη βάση το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι σεισμοί βρίσκονται σε υποθαλάσσιες περιοχές μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα, οι κατασκευές πρέπει να ελέγχονται συνεχώς από πολιτικούς μηχανικούς και πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία και να εφαρμόζουμε τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας που μας συστήνει ο ΟΑΣΠ, που είναι ο επίσημος φορέας του αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας της χώρας μας.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης