Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα σας παρακαλώ κάντε ένα σχόλιο σχετικά με τους τελευταίους συχνούς σεισμούς που λαμβάνουν χώρα σε σαντορίνη (φόβος λόγω ηφαιστείου) και Κρήτης.

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαντορίνη αποτελεί το πιο ενεργό ηφαιστειακό σύμπλεγμα στο Νότιο τμήμα του λεγόμενου Ηφαιστειακού Τόξου του Αιγαίου. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε το 2011, 6 φορητούς σεισμολογικούς σταθμούς που συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με το Αστεροσκοπείο Αθηνών με σύγχρονες μεθόδους τηλεπικοινωνίας. Ο σκοπός της εγκατάστασης του φορητού δικτύου αφορά την βελτίωση της ανιχνευτικότητας σεισμών κυρίως μικρού μεγέθους και την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας του ηφαιστείου ενισχύοντας το ήδη υπάρχον μόνιμο σεισμολογικό δίκτυο πού καλύπτει την περιοχή.

Στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορείτε να παρακολουθείται αυτή η δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κατάλογο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το 1966 έως το 2012 έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1000 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος των νήσων της Σαντορίνης. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων μας δείχνει ότι το 30% των σεισμών καταγράφηκαν πρόσφατα μετά την πρόσθετη εγκατάσταση των νέων σεισμολογικών σταθμών και την βελτίωση της ανιχνευτικότητας σεισμών μικρότερων των 3 Ρίχτερ, πού δεν γίνονται αισθητοί στον άνθρωπο.

Η προβολή των επικέντρων της ευρύτερης περιοχής μας από τον κατάλογο σεισμικότητας του Αστεροσκοπείου Αθηνών μας δείχνει την παρουσία δύο ξεχωριστών Περιοχών. Η μία στην περιοχή της καλδέρας και μία δεύτερη βορειότερα δηλαδή στις ενεργές ζώνες πού ονομάζονται Καμμένης και Κολούμπο αντίστοιχα

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενισχύει συνεχώς το ενόργανο δίκτυό του, εξετάζει και αναλύει σε καθημερινή βάση οποιοδήποτε σεισμικό γεγονός συμβαίνει τόσο στην περιοχή της Σαντορίνης όσο και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο εμπλουτίζοντας συνεχώς την ενημέρωση προς τις αρμόδιες αρχές τις πολιτείας και τους πολίτες.

Στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Σεισμών της  zougla.gr μπορείτε να παρακολουθείται την σεισμικότητα της Σαντορίνης από το φορητό σεισμολογικό δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πατήστε εδώ

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Γεράσιμος Χουλιάρας

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης