Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα είμαι κάτοικος της Πάτρας και ανησυχούμε πολύ με τα τελευταία γεγονότα. Ακούγεται έντονη φημολογία για μεγαλύτερο σεισμό. Η πολιτεία από την μεριά της δεν έχει προβεί σε καμιά ενημέρωση. Πρέπει να ανησυχούμε; Μπορείτε να μας ενημερώσετε εσείς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Απάντηση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από ασθενείς σεισμούς σχετικά μικρού μεγέθους κάτω των 4 Ρίχτερ στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 28 και 29 Ιουλίου είχαμε δυο σεισμούς που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί με μεγέθη 4.2 και 4.0 Ρίχτερ.

Τα περισσότερα επίκεντρα των σεισμών βρίσκονται σε υποθαλάσσια περιοχή, αλλά είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Η Πάτρα έχει πληγεί στο παρελθόν από ισχυρούς σεισμούς.

Το 1785 με μέγεθος 6.4 Ρίχτερ, το 1804 με μέγεθος 6.4 Ρίχτερ και το 1806 με μέγεθος 6.2 Ρίχτερ αλλά η ευρύτερη περιοχή συνηθίζει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να μας απασχολεί με μικρο-σεισμικές δραστηριότητες.

Αυτές χαρακτηρίζονται από σεισμούς μικρού μεγέθους που διαρκούν μερικές ή και αρκετές εβδομάδες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

Είναι γεγονός ότι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχει πληθυσμιακή αύξηση στην ευρύτερη περιοχή και αυξημένη ανησυχία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διεξάγονται έλεγχοι των παλιών κτιρίων, από μέρους της πολιτείας αλλά και από τους πολίτες στις δικές τους κατοικίες και τους χώρους εργασίας.

Σημερινή Καταγραφή του Σεισμογράφου του Εθνικου Αστεροσκοπείου στο Ριόλο, Πάτρας


Ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και κανείς δεν μπορεί να μας πει ποια ώρα και ημέρα θα έχουμε μια ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή μας, γι αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας που δημοσιεύει ο ΟΑΣΠ στην ιστοσελίδα του αλλά ακόμη και στις πρώτες σελίδες του τηλεφωνικού μας καταλόγου.

Σε παλιότερες απαντήσεις στα ερωτήματα σας εδώ στο Παρατηρητήριο Σεισμών θα βρείτε άφθονο υλικό.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Γεράσιμος Χουλιάρας

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης