Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα στον ελλαδικό χώρο γενικότερα συμβαίνουν αρκετοί σεισμοί μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, λόγω φυσικά της μεγάλης σεισμικότητας της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή παρακολουθώ καθημερινά τη στήλη βλέπω ότι εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν σεισμοί πάνω από 3-4 ρίχτερ, άντε και λίγο παραπάνω.

Μήπως σημαίνει κάτι αυτό; Μήπως υπάρξει εκτόνωση ενεργείας με μεγάλους σεισμούς; Είναι ανησυχητικό να υπάρχει τόσο μεγάλη περίοδος χωρίς εκδήλωση φαινομένων;

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σας παρουσιάζω τον χάρτη σεισμικότητας των τελευταίων 7 ημερών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από την 1 Αυγούστου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 312 σεισμοί στον κατάλογο σεισμικότητας του Ινστιτούτου, δηλαδή περίπου 40 σεισμοί καθημερινώς σε μέσο όρο. Τα μεγέθη αυτών των σεισμών είναι από 1 έως 4.7 Ρίχτερ πού ήταν και ο χτεσινός σεισμός στη Ναύπακτο.

Μόνο 10 από όλους αυτούς τους σεισμούς είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 4 Ρίχτερ και οι περισσότεροι είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιες περιοχές και δεν έγιναν αισθητοί.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη τα επίκεντρα είναι διάσπαρτα σε όλοι την Ελλάδα αλλά υπάρχουν και περιοχές που παρουσιάζουν μια πρόσφατη σεισμική διέγερση στον Πατραϊκό, στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Αυτές είναι περιοχές που συνήθως παρουσιάζουν υψηλή δραστηριότητα και υπάρχουν περίοδοι έντονης δραστηριότητας με ασθενής σεισμούς κατά διαστήματα.

Προσωπικά θεωρώ αυτή τη δραστηριότητα φυσιολογική από στατιστικής άποψης στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης.

Δεν θέλω να φανώ καθησυχαστικός βασιζόμενος σε στατιστικές διότι ζούμε σε ένα φυσικό σεισμολογικό εργαστήριο που παράγει ισχυρούς σεισμούς τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και θα πρέπει να είμαστε διαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο με προληπτικά μέτρα μέσα στο σπίτι μας και προσεισμικούς έλεγχους στα κτίρια και τις κατασκευές.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Γεράσιμος Χουλιάρας

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης