Ερώτηση

Καλησπέρα σας, καταρχήν μπράβο σας διότι σε αυτή τη χώρα που ζούμε δεν ξέρουμε που να απευθυνθούμε και ποιον να ρωτήσουμε για τόσο σημαντικά θέματα όπως αυτό του σεισμού, θα ήθελα να σας κάνω μερικές χαζές ερωτήσεις…

Πρώτον εάν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας για επικείμενο μεγάλο σεισμό (μέντιουμ δεν είστε, αλλά σίγουρα κάτι περισσότερο γνωρίζεται), ακούγεται και έχει γραφτεί και στο διαδίκτυο ότι αναμένεται σεισμός την Κυριακή 23-11 και πιθανόν και μέσα στον Δεκέμβρη, στέκει μια τέτοια πρόβλεψη; (έγινε από κάποιον σεισμολόγο εάν δεν κάνω λάθος) και δεύτερον, τη συμβουλή σας ώστε να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι σε σεισμό στο άμεσο η στο έμμεσο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ, συνεχίστε το έργο σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ Πολύκαρπος

Απάντηση

Το θέμα της παραπληροφόρησης και της διασποράς προγνώσεων από μη ειδικούς στις εφημερίδες έχει απασχολήσει στο παρελθόν την δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα το θέμα έχει χειροτερέψει διότι αυτές οι ψευτο – προγνώσεις εμφανίζονται και αναπαραγάγονται ανεξέλεγκτα και στο διαδίκτυο πανικοβάλλοντας τους πολίτες.

Δεν γνωρίζω εάν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει την αρμοδιότητα ώστε να επέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως κάτι πρέπει να γίνει.

Όσο για την συμβουλή μου σχετικά με την ετοιμότητα με τους σεισμούς επιμένω ότι πρέπει να κάνουμε προσεισμικούς ελέγχους στα σπίτια μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΟΑΣΠ (http://www.oasp.gr/).

Με εκτίμηση

Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης