Ερώτηση

Στο θέμα της προαίσθησης των ζώων για τους σεισμούς, επιτρέψτε μου μια προσωπική εμπειρία από τον μεγάλο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη. Βράδυ καθισμένοι όλοι στο μπαλκόνι στου σπιτιού, μεταξύ των οποίων και η τυφλή μανά μου και δίπλα της, όπως πάντα, ξαπλωμένο το λυκόσκυλο που είχαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξαφνικά, πετιέται επάνω, άρχισε να γρυλίζει όπως ποτέ δεν το είχαμε ακούσει και (άκουσον…άκουσον) να τραβάει με τα δόντια του, με δύναμη και επίμονα, τη γριά τυφλή μάνα μου από τα φουστάνια και να προσπαθεί να την οδηγήσει στην πόρτα! Μια απίστευτη σκηνή που ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε.. Παρά τις προσπάθειές μας, το σκυλί δεν άφηνε τη μάνα… εξακολουθούσε να την τραβάει και να γρυλίζει…

Δεν πέρασαν ούτε 5 λεπτά και εκδηλώθηκε ο σεισμός…. τρέξαμε κάτω με το λυκόσκυλο να τραβάει και προσπαθεί να σύρει την γριά, τυφλή μάνα μας προς την έξοδο…. Μια αναμφίβολα τρομακτική και τόσο ανθρώπινη όμως συμπεριφορά από ένα τετράποδο που μόνο να μιλήσει δεν μπορούσε…. και που, όμως, λέει τόσα πολλά… Θεσσαλονίκη, 24.9.14.

Σπύρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Είναι πολυάριθμες οι μαρτυρίες για αλλαγή συμπεριφοράς των ζώων με έμφαση τον σκύλο. Η αλλαγή αυτή της συμπεριφοράς των ζώων, λίγα λεπτά ή ώρες πριν από επερχόμενο σεισμό, μελετήθηκε για πρώτη φορά από επιστημονικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε στην Κίνα το 1968 και έκτοτε πληθώρα παρόμοιων ερευνητικών κέντρων παρακολούθησης έχουν ιδρυθεί τόσο στην Κίνα όσο και στην Αμερική.

Ανάλογη συμπεριφορά των σκύλων έχει καταγραφεί για τον σεισμό της Καλαμάτας που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1986.

Ομάδες επιστημών έχουν συντάξει ειδικές κλίμακες ευαισθησίας των ζώων σε συνάρτηση με την απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού καθώς και τον χρόνο αντίδρασής τους.

Με εκτίμηση
Δρ. Γ. Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας
Αστεροσκοπείο Αθηνών

Διαβάστε επίσης:

Η εκδήλωση των περισσότερων σεισμών είναι αποτέλεσμα παρουσίας ρηγμάτων, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014, 15:17

Τα ζώα επηρεάζονται από ορισμένα πρόδρομα φαινόμενα ενός σεισμού, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014, 13:20

Το γνωστό ρήγμα της Βόλβης και ο σεισμός του 1978, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 18:43

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης