Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανατολικά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας στις 02:27 της Παρασκευής (τοπική ώρα, 15:27 σήμερα, ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις καταγραφές του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου. 

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και επίκεντρο στα 181 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Γκίζμπορν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (Pacific Tsunami Warning Center), ωστόσο αργότερα σε νέα ανακοίνωση ο συναγερμός έληξε και αναφέρθηκε προς τους κατοίκους πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος και μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους. 

«Κύματα τσουνάμι που μπορεί να φθάσουν από 0,3 έως ένα μέτρο είναι πιθανά», ανέφερε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό με έδρα τη Χαβάη (ΗΠΑ).

Η αρχική εκτίμηση του Σεισμολογικού Κέντρου ήταν στα 7,3 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής πληροφορίες για πιθανά θύματα και ζημιές.

Ο Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Νέας Ζηλανδίας προειδοποίησε τους ανθρώπους που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής να κατευθυνθούν μακριά προς την ενδοχώρα, ή σε σημεία μεγαλύτερου υψομέτρου.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη γνωστή ως Δακτύλιος της φωτιάς και υποφέρει τακτικά από ισχυρούς σεισμούς και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τον σεισμό στον ιστότοπο του GeoNet, με 282 άτομα να περιγράφουν την δόνηση ως «σοβαρή» και 75 λένε ότι ήταν «ακραία». Οι περισσότεροι άλλοι περιέγραψαν τον σεισμό περιέγραψαν ως ελαφρύ. Η πλησιέστερη μεγάλη πόλη στο επίκεντρο είναι το Γκίζμπορν με πληθυσμό περίπου 35.500 κατοίκων.

Οι άνθρωποι κοντά στην ακτή του Cape Runaway στον κόλπο Tolaga έλαβαν οδηγία εκκένωσης. Ο Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί εάν ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη χώρα. Το TVNZ ανέφερε έναν αριθμό μετασεισμών, με τον μεγαλύτερο μετρούμενο στα 5.2 Ρίχτερ

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν έκανε ανάρτηση στο Facebook λέγοντας: «Ελπίζω ότι όλοι είναι εντάξει εκεί – ειδικά στην Ανατολική Ακτή που θα ένιωσαν την πλήρη δύναμη αυτού του σεισμού».

Η χώρα του Νότιου Ειρηνικού τίμησε πρόσφατα τη 10η επέτειο του σεισμού του Κράιστσερτς, μεγέθους 6,3 βαθμών, που προκάλεσε τον θάνατο 185 ανθρώπων στην πόλη η οποία βρίσκεται στο νότιο νησί.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης