Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10 το πρωί τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) σε βόρεια περιοχή της Βόρειας Κορέας, σε σημείο που χρησιμοποιείται από το καθεστώς της χώρας για πυρηνικές δοκιμές. Λίγη ώρα αργότερα η Πιονγιανγκ επιβεβαίωσε τις διεθνείς ανησυχίες και ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου μικρού μεγέθους – αλλά μεγάλης ισχύος.

Η ανακοίνωση από το κρατικό κανάλι της χώρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημείο της δοκιμής


 
Κινέζοι, Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι η δόνηση προκλήθηκε από ανθρώπινη πράξη, δηλαδή από την έκρηξη της ατομικής βόμβας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βόμβα υδρογόνου έχει τεράστια ισχύ

Το κυβερνητικό συμβούλιο της Νότιας Κορέας συγκλήθηκε εκτάκτως και ανακοινώθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ θα εντείνουν την παρακολούθηση των κινήσεων της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το γεγονός.

​Στην επίσημη ανακοίνωση της κρατικής τηλεόραση επισημάνθηκε ότι «αν δεν δεχτούμε απειλή και δεν κινδυνέψει η ανεξαρτησία μας, δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε»Το επίκεντρο του σεισμού είναι 19 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Sungjibaegam, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Από το 2006, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές. Παρόμοια σεισμική δραστηριότητα είχε παρατηρηθεί στο ίδιο σημείο στις 12 Φεβρουαρίου 2013.

Για τις δοκιμές αυτές η Βόρεια Κορέα έχει υποστεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

Η βόμβα υδρογόνου είναι πολύ ισχυρότερη από αυτή του πλουτωνίου, που είχε η χώρα μέχρι τώρα, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Στην επίσημη ανακοίνωση της κρατικής τηλεόραση επισημάνθηκε ότι «αν δεν δεχτούμε απειλή και δεν κινδυνέψει η ανεξαρτησία μας, δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε»…

Σημειώνεται επίσης ότι «η δοκιμή έγινε με απόλυτα ασφαλή και τέλειο τρόπο, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον της περιοχής»…

Η καταγραφή του σεισμού:

Οι προηγούμενες δοκιμές, από το 2005 οπότε και το καθεστώς απέκτησε πυρηνικά όπλα:

9 Οκτωβρίου 2006

Η πρώτη έκρηξη από βόμβα που βασίστηκε στο πλουτώνιο κι όχι στο εμπλουτισμένο ουράνιο. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η έκρηξη ήταν μικρή – περίπου το 1/10 της ισχύος που καταγράφηκε στην ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

25 Μαΐου 2009 

Αυτή η δοκιμή ήταν πιο ισχυρή, 20πλάσιας ισχύος και αντίστοιχης με την ατομική βόμβα που κατέστρεψε το Ναγκασάκι. Στο σημείο καταγράφηκε ασθενής σεισμική δόνηση.

12 Φεβρουαρίου 2013

Ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα εντοπίστηκε στο ίδιο σημείο, ενώ ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση για την τρίτη πυρηνική δοκιμή. Πλέον υπάρχει ο φόβος ότι το καθεστώς θα μπορέσει να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα τόσο μικρή ώστε να μπορέσει να ενσωματωθεί σε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης