Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Πληροφορίες κάνουν πλέον λόγο για τουλάχιστον 22 νεκρούς και περισσότερους από 600 τραυματίες, ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Επίσης, οι πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν, οπότε δυστυχώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αναμένεται να αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα κτήρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και στα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτήρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα περίπου 150 χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτήρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει από τα σπίτια τους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, το οποίο επλήγη περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ζωντανή εικόνα από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών:

Δείτε εικόνες με το πρώτο φως της ημέρας:

 

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει χτυπήσει την Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Πιερία, Κέρκυρα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αισθητός έγινε και σε πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου και της Κροατίας.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τον απεγκλωβισμό ενός μικρού παιδιού από τα συντρίμμια:

 

Άκης Τσελέντης: Πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Καθησυχαστικός, όσον αφορά στο εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι και το αν πρέπει να ανησυχεί η χώρα μας, εμφανίζεται ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, στον απόηχο του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου στη γειτονική Αλβανία.

«Θα πρέπει να αναμένουμε πολλούς ακόμα ισχυρούς μετασεισμούς, πάνω από 5 Ρίχτερ, όμως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας. Τα κτήρια στην Αλβανία δεν έχουν τις ίδιες στατικές προδιαγραφές που έχουν στην Ελλάδα, διότι οι πολεοδομικοί κανονισμοί είναι προβληματικοί. Το ξενοδοχείο το οποίο κατέρρευσε είχε υποστεί μάλιστα παρεμβάσεις, είχαν αφαιρεθεί κάποιοι τοίχοι. Δυστυχώς, αυτή η πρακτική γίνεται και στη χώρα μας σε ορισμένες περιπτώσεις» δηλώνει στο zougla.gr.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

Μαρτυρία κατοίκου για τον μεγάλο σεισμό

«Από τις 04.00 τα ξημερώματα είμαστε έξω στον δρόμο (…) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό, ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από 20 με 25 δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα «κουνήθηκε» αρκετά όπως αναφέρει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο Δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 10 λεπτών στην Αλβανία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ο πρώτος ήταν 6,4R και σημειώθηκε στις 04.58 τα ξημερώματα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή στην Αδριατική θάλασσα, κοντά στις αλβανικές ακτές και ειδικότερα στο Δυρράχιο.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων και το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Έπειτα από 10 λεπτά ακολούθησε σεισμός 5,3R με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Τίρανα και εστιακό βάθος επίσης στα 10 χλμ.

Ενδιάμεσα καταγράφηκε και δόνηση 5,1R περίπου στον ίδιο χώρο. Στις 07.03 σημειώθηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Δείτε τις δραματικές εικόνες από τα ξημερώματα, λίγη ώρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου:

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης