Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξύ των δύο επιστημόνων Άκη Τσελέντη και Ευθύμιου Λέκκα με αφορμή τις δηλώσεις ένθεν κακείθεν έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Μαγούλα Αττικής.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εξαπέλυσε σήμερα σοβαρές καταγγελίες εναντίον του ΟΑΣΠ  λέγοντας πως «αν δεν ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τα πράγματα θα ήταν βαριά» και ότι «ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε το ρόλο του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί δεν κλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, παρότι είναι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επειδή «δεν είναι αυλοκόλακας» σαν κάποιους – δεν τους κατονόμασε – που «προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους».

Το γάντι σήκωσε ο κ. Λέκκας ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Τσελέντης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός γιατί από τη διοίκηση του ΟΑΣΠ πέρασαν κορυφαίοι καθηγητές και επιστήμονες της χώρας όπως ο Ι. Δρακόπουλος, ο Β. Παπαζάχος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Κ. Μαρκόπουλος και ο Γ. Σταυρακάκης.

Ανέφερε επίσης ότι «ο κ. Τσελέντης ήταν 20 χρόνια μέλος της επιτροπής σεισμικής επικινδυνότητας και δεν πήγαινε ποτέ στις συνεδριάσεις της» και υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν τον συμπεριέλαβε στην παρούσα σύνθεση της επιτροπής “γιατί εκκρεμούσε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει για επικείμενο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα”». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον κο Τσελέντη ο οποίος αναφέρθηκε στην άθλια όπως είπε συκοφαντία που ακούστηκε σήμερα το πρωί από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

«Ο Γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι είμαι υπόδικος. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ υπόδικος και αυτός ήταν ο λόγος που δεν συμμετείχα στην επιτροπή, στην οποία δεν συμμετείχα γιατί δεν είναι αρεστές οι απόψεις μου σε κάποιους από εκεί μέσα» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσελέντης. 

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του:

 

 

Πλούσια η μετασεισμική ακολουθία

Πλούσια χαρακτηρίζεται μέχρι αυτή την ώρα η μετασεισμική ακολουθία στο πλήθος των μετασεισμών όπως ανέφερε στο zougla.gr ο κος Φ. Χάλαρης, σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κος Χάλαρης ανέφερε πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και μέχρι τις 13.30 το μεσημέρι του Σαββάτου έχουν καταγραφεί 55 μετασεισμοί στο σύνολό τους, με μεγαλύτερο αυτόν των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έπειτα από την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη Μαγούλα.

«Δεκαπέντε περίπου σεισμοί από τους 55, έχουν μέγεθος από 2 έως 3 Ρίχτερ, ενώ περισσότεροι από 30 είναι μεγέθους από 1 έως 2 Ρίχτερ» δήλωσε ο κος Χάλαρης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης σε ερώτηση του zougla.gr για το πώς εξελίσσεται σήμερα το φαινόμενο είπε πως: «Ο σεισμογόνος χώρος όπου πραγματοποιήθηκε η ισχυρή δόνηση των 5,1R είναι μικρός και έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό, αλλά επειδή έχει μικρό εστιακό βάθος μπορεί να σημειωθούν πάρα πολλοί μετασεισμοί».

Επίσης απάντησε και στο ερώτημα εάν το ρήγμα το οποίο ενεργοποιήθηκε μπορεί να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Πάρνηθας του 1999.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κου Τσελέντη:

 

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη, ώστε να κάνουμε μία εκτίμηση, για να δούμε προς τα πού πάει η εκτόνωση της ενέργειας» ανέφερε στο zougla.gr ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, έπειτα από την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αττική με επίκεντρο τη Μαγούλα.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Χουλιάρα:

 

Λέκκας: «Υπάρχουν διάσπαρτες ζημιές σε παλιές υποδομές»

«Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά έχουμε δεκάδες σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Ο σεισμός προήλθαν από ένα μικρό σεισμικό ρήγμα το οποίο ήταν το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί το 1999» είπε στο zougla.gr ο κος Λέκκας για την εξέλιξη του φαινομένου.

«Τα κτήρια ανταπεξήλθαν και υπάρχουν διάσπαρτες ζημιές σε παλιές υποδομές» συμπλήρωσε ο κος Λέκκας.

 

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Αττική: Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία

Αιφνιδίασαν τους σεισμολόγους τα 5,1 Ρίχτερ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης