Εικόνες πανικού εκτυλίχθηκαν, το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ταρακουνήθηκε από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, πέρα από έναν μιναρέ που κατέρρευσε και την οροφή ενός νοσοκομείου στη Σηλυβρία η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ ατόμων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως αισθάνθηκαν τα κτήρια να τρέμουν στην πόλη στη διάρκεια του σεισμού και πρόσθεσαν πως μερικά γραφεία και σχολεία εκκενώθηκαν προσωρινά.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό ήταν μεγέθους 4 Ρίχτερ.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «οκτώ περιστατικά ελαφρών τραυματισμών» καθώς και για μικρές υλικές ζημιές σε κτήρια. «Ευτυχώς δεν πήραμε κάποιο αρνητικό νέο μέχρι στιγμής», σημείωσε και ευχήθηκε «περαστικά» στον λαό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι όλες οι Αρχές είναι σε επιφυλακή και συνεχίζουν τον έλεγχο των κτηρίων σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο επίσης για 28 μετασεισμούς, που μπορεί ωστόσο να συνεχιστούν.

Οι εικόνες αλλά και τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το μέγεθος της έντασης της σεισμικής δόνησης: 

 

Στο Μπάγτζιλαρ της Κωνσταντινούπολης υπάρχουν πληροφορίες για κατάρρευση ενός κτηρίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων και Καταστροφών προειδοποιεί τους κατοίκους να μην μπαίνουν μέσα σε κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

 

Δείτε βίντεο που καταγράφει την επικίνδυνη ταλάντωση μιας πολυκατοικίας την ώρα του σεισμού:

 

Για ζημιές στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τη Γέφυρα του Σουλτάνου Γιαβούζ Σελίμ και εκείνη του «Μωάμεθ του Πορθητή» έκαναν λόγο χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ανήρτησαν και φωτογραφίες, σύμφωνα με το Haberler.com.

Εκκενώθηκαν τα σχολεία

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές.

Ωστόσο αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους να γυρίσουν όλοι οι μαθητές στα σπίτια τους, καθώς από το σεισμό που κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα προκλήθηκε πανικός.

 

Κατέρρευσε Μιναρές σε τζαμί 

 

 

Το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών ανακοίνωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.

Η δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 12,6 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Κάντιλι. Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης πως το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,7 βαθμοί.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το 1999 σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης