Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής επανέφερε στη μνήμη των κατοίκων της Αττικής τις εφιαλτικές στιγμές του 1981 (επίκεντρο Αλκυονίδες) και του 1999 με την καταστροφική δόνηση που είχε επίκεντρο το ρήγμα της Πάρνηθας. Τι συμβαίνει, όμως, με τον «κοιμώμενο γίγαντα» της Αταλάντης που ξυπνά κατά μέσο όρο κάθε 750 χρόνια; Τι θα συμβεί με το «ξύπνημα» του «θεριού» των Αλκυονίδων που έχει μία περιοδικότητα εμφάνισης ισχυρών δονήσεων ανά 40 περίπου χρόνια; Είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη η πρωτεύουσα; Είναι εκπαιδευμένοι οι κάτοικοι της Αττικής που ζουν στη «συμβολή» διαφόρων ρηγμάτων που την πολιορκούν;

Δύο σεισμολόγοι έθιξαν αυτό το θέμα «ταμπού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σίγουρα κάποια στιγμή το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει, αυτά που λένε σε 400 χρόνια είναι αστεία» δήλωσε ο Άκης Τσελέντης. Ο σεισμολόγος στηλίτευσε όσους έσπευσαν να καθησυχάσουν τους Αθηναίους πως η πόλη άντεξε. «Η Αθήνα δεν άντεξε, με το 5,1 είδατε τι χάλι είχαμε, φανταστείτε με ένα 6άρι, δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό» είπε.

«Εγώ δεν θα πω ότι λειτούργησαν όλα καλά και όλα ωραία στον κρατικό μηχανισμό και δεν φταίει η κυβέρνηση για αυτό, γιατί μόλις ανέλαβε έναν αντισεισμικό μηχανισμό διαλυμένο. Και δεν είδατε εμένα να πλασαριστώ δίπλα στον υπουργό και να λέω κάνετε καλά τη δουλειά σας. Απλώς θα πω ότι αν δεν υπήρχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν θα δούλευε τίποτα» μετά τον σεισμό, συμπλήρωσε.

Το ρήγμα της Αταλάντης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρήγμα των Αλκυονίδων

Στην εκτίμηση ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».
 

Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε, ωστόσο, ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει σεισμικούς κινδύνους πιο μακρινούς, αναφέροντας συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.

Για το ρήγμα της Αταλάντης ο ομότιμος καθηγητής δήλωσε ότι «κοιμάται» κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.


Ωστόσο, όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα, αλλά και τα πολυώροφα».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην πολιτειακή ηγεσία, πρότεινε τη σεισμική αναβάθμιση των κτηρίων και παραδέχτηκε ότι ο ΟΑΣΠ κάνει μεγάλο έργο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης