Στην αρχή ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας είπε πως τις φωτιές τις βάζουν στον Αμαζόνιο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μετά την παγκόσμια κατακραυγή άλλαξε τροπάριο. Σε μία συνέντευξή του ανέφερε πως δεν μπορεί πλέον να γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά στον Αμαζόνιο. Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε αμέσως με νέες επιθέσεις κατά του προέδρου της Βραζιλίας, με αιχμή του δόρατος τον ίδιο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ξέσπασε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βραζιλίας και Γαλλίας, διότι ο Μακρόν τόλμησε να καταστήσει υπεύθυνο για τις παγκόσμιες επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον Αμαζόνιο τον ίδιο τον Μπολσονάρου.

Στη σύνοδο των G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας συζητήθηκαν τρία βασικά ζητήματα, εκ των οποίων το ένα ήταν ο Αμαζόνιος. Οι G7 αποφάσισαν να παρέμβουν και ο Ντόναλντ Τραμπ σήκωσε το τηλέφωνο και προφανώς συμβούλεψε το πνευματικό του τέκνο, τον πρόεδρο της Βραζιλίας, να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Ο Μπολσονάρου ήταν ήδη παγιδευμένος. Από τη μία η παγκόσμια κοινή γνώμη, η οποία εκ των υστέρων αντελήφθη πως έχει ήδη καεί ένα τεράστιο ποσοστό του δάσους του Αμαζονίου που αποτελεί τον κρισιμότερο πνεύμονα του πλανήτη. Από την άλλη η κοινή γνώμη της Βραζιλίας, η οποία έπειτα από τρεις εβδομάδες καταστροφικής πυρκαγιάς αντελήφθη επιτέλους το μέγεθος του οικολογικού ολέθρου. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας αναγκάστηκε έτσι να λάβει έκτακτα μέτρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρωί της Δευτέρας δύο αεροσκάφη C-130, με δυνατότητες ρίψεις νερού και επιβραδυντικού υγρού, επιχειρούν στους πυρήνες της φωτιάς. Κινητοποιήθηκαν 40.000 στρατιώτες στην περιοχή του Αμαζονίου, ενώ ο Μπολσονάρου αποδέσμευσε αρκετά εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό για την ενίσχυση των προσπαθειών κατάσβεσης.

Εν τω μεταξύ είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Βολιβίας, η οποία τέθηκε επικεφαλής των προσπαθειών συντονισμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Αμαζόνιο. Ακολούθησαν το Περού και η Κολομβία. Το πρόβλημα έπειτα από τρεις εβδομάδες σιωπής και αποπροσανατολισμού έγινε επιτέλους διεθνές ζήτημα και η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να ασχολείται με αυτό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανώς εκνευρισμένος με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Μπολσονάρου δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες: «Το σπίτι μας καίγεται. Μιλώ κατά κυριολεξία»Από την αρχή του έτους έχουν ξεσπάσει στην περιοχή του Αμαζονίου και εντός Βραζιλίας 72.843 πυρκαγιές, σημειώνοντας μια αύξηση ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, της τάξεως του 83%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανώς εκνευρισμένος με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Μπολσονάρου δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες: «Το σπίτι μας καίγεται. Μιλώ κατά κυριολεξία». Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να καταγγείλει δημόσια πως ο Μπολσονάρου ψεύδεται και αποπροσανατολίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τον χάρτη που ακολουθεί και το οποίο δείχνει την εξέλιξη της πυρκαγιάς του Αμαζονίου κατά τις τελευταίες ημέρες αλλά και την πορεία της μέχρι την Τετάρτη σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων.

Μπορεί κάποιος, λοιπόν, να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, αφού η ακτίνα δράσης της φωτιάς έχει ήδη καλύψει ένα τεράστιο μέρος της νοτίου Αμερικής, έχοντας περάσει πια τη Βραζιλία και έχοντας εισέλθει στην Παραγουάη νοτίως και στη Βολιβία, στο Περού και στην Κολομβία, νοτιοδυτικά και δυτικά.  

Στο δεύτερο βίντεο που ακολουθεί εξηγείται με δραματικό τρόπο το τι έχει συμβεί στο δάσος του Αμαζονίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες μαίνονται οι πυρκαγιές.

Ο κίνδυνος που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη είναι πολλαπλός. Η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου σημαίνει λιγότερες βροχές σε όλο το πλανητικό οικοσύστημα αλλά και εκθετική αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, αφού πλέον δεν θα συγκρατείται από το τροπικό δάσος, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Κι όλα αυτά στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης που υποστηρίζει με πάθος ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, συνδέοντάς την εκούσια και συνειδητά με την αποδάσωση του Αμαζονίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακολουθείται εδώ και δεκαετίες η τακτική της σταδιακής αποψίλωσης του τροπικού δάσους. Τη στρατηγική αυτή υποστηρίζουν παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί και βεβαίως η ελίτ της Βραζιλίας, η οποία λειτουργεί ως σύγχρονος και ασυνείδητος χρυσοθήραςΠετρέλαιο, φυσικό αέριο, σπάνιες γαίες κι άλλα ορυκτά κρύβονται μέσα στο έδαφος αυτού του πνεύμονα της Γης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακολουθείται εδώ και δεκαετίες η τακτική της σταδιακής αποψίλωσης του τροπικού δάσους. Τη στρατηγική αυτή υποστηρίζουν παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί και βεβαίως η ελίτ της Βραζιλίας, η οποία λειτουργεί ως σύγχρονος και ασυνείδητος χρυσοθήρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο, ενδεχομένως η αποδάσωση του Αμαζονίου να έχει ξεπεράσει ήδη την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Σύμφωνα με την ειδική ερευνήτρια επί θεμάτων οικονομίας και περιβάλλοντος Catherine Auberten, η οποία μίλησε στην εφημερίδα «Le Monde», η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πίστευε έως πρόσφατα πως το κρίσιμο ποσοστό αποψίλωσης του Αμαζονίου για την πρόκληση ανήκεστης βλάβης στο παγκόσμιο οικοσύστημα θα ήταν περίπου 40% του συνόλου του τροπικού δάσους. Ήταν λάθος. Οι ερευνητές γνωρίζουν σήμερα πως το κρίσιμο ποσοστό καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου μετά την οποία ο πλανήτης θα αντιμετώπιζε σοβαρότατο ζήτημα είναι μόλις 20% του συνόλου του τροπικού δάσους.

Πολλοί ερευνητές φοβούνται πως ήδη έχουμε πλησιάσει αυτό το ποσοστό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης