Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε μήνες μετά την παραπομπή σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας και τη δημοσιοποίηση έκθεσης για την αποκρουστική δραστηριότητα -βάσει προγράμματος μετά την 11η Σεπτεμβρίου- των βασανιστηρίων από πράκτορες της CIA, κάποιος επιτέλους λογοδοτεί για τα επακόλουθα της αποκάλυψης.

Η επικεφαλής της έρευνας για τα βασανιστήρια της CIA ήταν τελικά η μόνη που την πλήρωσε για τις αποκαλύψεις των «αμαρτωλών» πρακτικών που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την απόσπαση πληροφοριών μετά την 11η ΣεπτεμβρίουΜόνο που δεν την πληρώνει ένας από τους βασανιστές ή κάποιος από εκείνους που έδωσαν τις εντολές. Ούτε κάποιοι από αυτούς τους αξιωματούχους της CIA που παράνομα «άνοιξαν» τους υπολογιστές των ερευνητών της Γερουσίας, οι οποίοι είχαν αναλάβει να συντάξουν την επίμαχη έκθεση. Τιμωρήθηκε το πρόσωπο που βοήθησε να αποκαλυφθούν οι σκανδαλώδεις αυτές ενέργειες!

Η Alissa Starzak, πρώην μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας από το Δημοκρατικό Κόμμα, ήταν επικεφαλής της ανάκρισης για τα βασανιστήρια από πράκτορες της CIA και για την προσπάθεια των μυστικών υπηρεσιών να αποκτήσουν πρόσβαση στα συμπεράσματα των ερευνών. Σήμερα, υπηρετεί ως βοηθός σύμβουλος στο Yπουργείο Άμυνας, ενώ τον περασμένο Ιούλιο προτάθηκε από τον Λευκό Οίκο να εργαστεί ως γενικός σύμβουλος στον στρατό ξηράς.

Οι επικριτές βγήκαν… λάδι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι όμως τάχτηκαν κατά της έρευνας που είχε ξεκινήσει η Alissa Starzak και κυρίως ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, Richard Burr (Ρεπουμπλικάνος) δεν υπέστησαν το παραμικρό.

Η Alissa Starzak

Ο τελευταίος, μάλιστα, πρωτοστατεί στην προσπάθεια να μη γίνει δεκτή η προαγωγή της 41χρονης από τη Γερουσία. Σημειωτέον, το εν λόγω σώμα ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι είχαν ήδη υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ιστορία της Starzak

Η Alissa Starzak, 41 ετών, είχε ταχεία ανάδειξη στα νομικά σκαλοπάτια της Ουάσιγκτον, μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Η Alissa Starzak είχε υπηρετήσει το 2005 ως δικηγόρος της CIA πριν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ως επικεφαλής της έρευνας για τα βασανιστήρια της CIA και για την απόπειρα Αμερικανών πρακτόρων να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτάΈχοντας υπηρετήσει το 2005 και ως δικηγόρος της CIA, ανέλαβε τη θέση συμβούλου στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. Εκεί, διαπίστωσε πως οι έρευνές της για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και κυρίως του υψηλόβαθμου γερουσιαστή Kit Bond, ο οποίος υποστήριζε ότι τα στοιχεία της έρευνας ήταν «μονοκομματικά».

Μόλις τον Ιούνιο του 2013 η CIA, κάτω από τη διοίκηση πλέον του John Brennan, έστειλε στην επιτροπή την απάντηση της στις καταγγελίες της 41χρονης. Στην απάντηση αυτή, ωστόσο, παρατίθενται επιχειρήματα υπέρ της χρήσης των βασανιστηρίων ως μέσου απόσπασης πληροφοριών. Ακολούθησαν ώρες επεξεργασίας του ζητήματος από τα μέλη της επιτροπής, επειδή έπρεπε να αποφασιστεί τι θα γίνει με τα αντικρουόμενα συμπεράσματα της έκθεσης και την απάντηση της CIA. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να απειληθεί συνταγματική κρίση ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.

Στις αρχές του 2014 το θέμα έφτασε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο όμως ένιψε τας χείρας του, αποφασίζοντας πως δεν βρίσκει λόγους να ξεκινήσει ανακριτική εξέταση στην υπόθεση. Τότε όμως, η Στάρζακ δεν πρόσφερε πλέον υπηρεσίες στην επιτροπή της Γερουσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης