Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου ANKA και BAYRAKTAR TB2, σαρώνουν με καθημερινές περιπολίες το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο έως και την Συρία, διοχετεύοντας σε τουρκικά κέντρα λήψης αποφάσεων πολύτιμες στρατιωτικές πληροφορίες.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η οποία επικαλείται αναρτήσεις σε τουρκική ιστοσελίδα εξειδικευμένη σε στρατιωτικά ζητήματα, τα αεροσκάφη αυτά ακολουθούν καθημερινά δρομολόγια που αποτυπώνονται σε χάρτες και πετούν οπλισμένα. Είναι σε θέση δηλαδή να προσβάλουν άμεσα στόχους εάν αυτό αποφασιστεί από τα συγκεκριμένα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα στοιχεία που ανήρτησε η τουρκική ιστοσελίδα Savunma Sanayist ST, προκύπτει πως οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν τα αεροσκάφη αυτά διοχετεύονται:

Α. Στα αρχηγεία Αεροπορίας, Στρατού Ξηράς και Ναυτικού της Τουρκίας

Β. Στο αρχηγείο Στρατοχωροφυλακής 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γ. Στη διοίκηση της ΜΙΤ (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών)

Τι δείχνουν οι χάρτες

Άκρως αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες χαρτών που δημοσίευσε την Τετάρτη η τουρκική ιστοσελίδα. Η «Savunma Sanayist ST» παρουσίασε τρεις χάρτες με τις διαδρομές που ακολουθούν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε τρεις διαφορετικές περιοχές, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Συρία. Τρεις περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από πλευράς Τουρκίας. 

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η πορεία που ακολουθεί το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του Αιγαίου. Το εν λόγω ιπτάμενο σκάφος κινείται κατά μήκος των τουρκικών παραλίων στο Αιγαίο.

Είναι, ωστόσο, εμφανές από την πορεία που ακολουθεί, η οποία φαίνεται στον χάρτη, πως η αποστολή του δεν είναι απλώς η παρατήρηση, αλλά να σαρώσει ολόκληρη την περιοχή. 

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει την πορεία του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κύπρο. Από τα τουρκικά παράλια κατευθύνεται στη χερσόνησο της Καρπασίας.

Πάνω από την Καρπασία μέχρι και την περιοχή όπου έχει αγκυροβολήσει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» είναι εμφανές ότι γίνεται πραγματικό σάρωμα ολόκληρου του ανατολικού άκρου της Καρπασίας.

Τέλος, ο τρίτος χάρτης παρουσιάζει το σάρωμα που γίνεται από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία. Κινούνται πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και προχωρούν σε βάθος εντός του συριακού εδάφους με σαφή πρόθεση να σαρώσουν και τις εν λόγω περιοχές. 

Στο δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας αναφέρει παράλληλα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας είναι οπλισμένα, γεγονός που δείχνει ότι η αποστολή τους δεν είναι μόνο η έρευνα και η παρακολούθηση, αλλά την ίδια ώρα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Στο παρόν στάδιο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν δραστηριότητες αναγνώρισης και παρατήρησης ταυτόχρονα στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη Συρία, εντοπίζοντας ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια στην περιοχή και μεταφέρουν τις πληροφορίες στα κέντρα επιχειρήσεων, κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητα περιστατικά σε περιοχές όπου βρίσκονται τουρκικές μονάδες».

Η τουρκική Αεροπορία έχει στη διάθεσή της δύο μοντέλα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα ΑΝΚΑ και BAYRAKTAR ΤΒ2.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΑΝΚΑ

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος BAYRAKTAR TB2

Αναφέρεται ότι υπάρχουν πέραν των 100 ΑΝΚΑ και BAYRAKTAR ΤΒ2, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Στρατοφυλακής, της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πρωτοεντάχθηκαν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2014 και σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως για εσωτερικές δράσεις, αλλά και εκτός συνόρων. Τέτοιες εκτός Τουρκίας δραστηριότητες αναφέρονται οι επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας» κ.λπ. Σημειώνεται πως η δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν καθοριστικής σημασίας για τη δράση του τουρκικού στρατού. 

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης