Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης, Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμφωνία μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Ιρανών επιχειρηματιών με αντικείμενο τη μεταφορά, τον περασμένο Ιούνιο, δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor-1 στην Ελλάδα φέρεται να αποτυπώνεται σε βίντεο που προσκόμισε πρόσφατα στις δικαστικές Αρχές επιχειρηματίας που κατηγορείται για την υπόθεση.

Βίντεο στο οποίο φέρεται να αποτυπώνεται συνάντηση μεταξύ επιχειρηματιών για τη μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης με το Noor-1 προσκόμισε στις Αρχές κατηγορούμενος για την υπόθεση Το βίντεο, το οποίο έχει διάρκεια 16 δευτερόλεπτα και φέρνει στο φως το zougla.gr, ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην υπόθεση, αν και άλλοι εμπλεκόμενοι κάνουν λόγο για συζήτηση που αφορά σε εμπόριο ρούχων.

Όπως προκύπτει από υπόμνημα που συνοδεύει το υλικό, στο βίντεο αποτυπώνεται η συνάντηση πέντε ατόμων σε διαμέρισμα της Κωνσταντινούπολης στις αρχές Μαρτίου 2014 (δηλαδή δύο περίπου μήνες πριν το ταξίδι του Noor-1).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας εξ αυτών είναι ο προαναφερόμενος κατηγορούμενος ιδιώτης που φέρεται να βιντεοσκοπεί ένα άγνωστο πρόσωπο, δύο άλλα άτομα και έναν ακόμη επιφανή επιχειρηματία, ο οποίος κάθεται σε γραφείο κι έχει μπροστά του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όπως σημειώνεται στη σχετική απομαγνητοφώνηση και μετάφραση «η συζήτηση γίνεται στην ιρανική γλώσσα».

Στην επίμαχη συνάντηση, ο πρώτος ομιλών αναφέρει ότι «το όνομα και τα πράγματα παραδόθηκαν στο Πακιστάν». Ένα άλλο άτομο λέει απευθυνόμενο σε όλους «ακούτε;» και εν συνεχεία, ένα τρίτο πρόσωπο συμπληρώνει «τη δεύτερη φορά τα πράγματα ήταν έτοιμα αλλά το Πακιστάν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και τους κατέδωσε».

Ο επιχειρηματίας που παρέδωσε το βίντεο αφενός ισχυρίζεται ότι δεν έχει κάποια σχέση με τη μεταφορά-μαμούθ των ναρκωτικών, αφετέρου υποστηρίζει ότι «ο συσχετισμός των συνομιλιών με την υπόθεση της ηρωίνης δεν συνάγεται μόνο από τα συμφραζόμενα αλλά και από το γεγονός ότι ήδη έχει καταδειχθεί η εμπλοκή Ιρανών και Τούρκων στην εισαγωγή ηρωίνης με το Noor-1.

»Επιπλέον ένας εκ των εικονιζόμενων στο βίντεο είναι ένας Ιρανός, με το όνομα «Χαμούντα», που ήδη αναζητείται για την υπόθεση και βρισκόταν εκείνο τον καιρό στην Κωνσταντινούπόλη. Ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται συμπτωματικό ότι σε αυτή τη συνάντηση το παρών δίνει και Έλληνας ιδιώτης που κατηγορείται για την ηρωίνη».

Πάντως, από την πλευρά του, ο Έλληνας ιδιώτης αναμένεται σύντομα να παραδώσει υπόμνημα στο οποίο θα σημειώνει ότι η εν λόγω συνάντηση αφορούσε συμφωνία με αλλοδαπούς για εμπόριο ρούχων από τη Μέση Ανατολή και θα ζητήσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το video:

To χρονικό της υπόθεσης

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου του 2014 με την εύρεση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης στην περίφημη βίλα της Φιλοθέης και ακολούθησε ο εντοπισμός ενός ακόμη τόνου ναρκωτικών σε αποθήκη του Κορωπίου και στο αγκυροβολημένο «NΟΟR 1».

Η βίλα της Φιλοθέης

Η συνολική ποσότητα της ηρωίνης που έχει εντοπίσει και κατασχέσει το Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. από τη βίλα της Φιλοθέης, το πλοίο και τις αποθήκες στο Κορωπί ανέρχεται σε δύο τόνους και εκατόν είκοσι κιλά (2,120 kgr). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 26 άτομα, μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Ε. Γιαννουσάκης, η πρώην σύζυγός του Τ. Σταματιάδη, κόρη εφοπλιστή, Τούρκοι, Ινδοί υπήκοοι, αλλά και ο επιχειρηματίας Αιμίλιος Κοτσώνης (σ.σ.: ο τελευταίος που προφυλακίστηκε) ο οποίος είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση με χειροβομβίδα σε έκθεση αυτοκινήτων που διατηρούσε στο Παλαιό Φάληρο.

Το βαπόρι που «βαπτίστηκε» πέντε φορές

To βαπόρι από την... Περσία

Στα διεθνή ύδατα, ανάμεσα στο Ομάν και το Πακιστάν, παρέλαβε στις αρχές Μαΐου 2014 το δεξαμενόπλοιο «NOOR 1» τα 986 κιλά ηρωίνη που κατέσχεσαν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε παλαιές αποθήκες πουλερικών στο Κορωπί, ποσότητα την οποία φύλαγε ένας υπήκοος από το Ιράν που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Το «NOOR 1» φέρεται να βρισκόταν στα τέλη Απριλίου στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου 2014 να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα». Στη συνέχεια, ο καπετάνιος του δήλωσε μηχανική βλάβη και στις 7 Ιουνίου έφθασε στο λιμάνι της Ελευσίνας με το αιτιολογικό της επισκευής. Γι’ αυτό, άλλωστε, βρισκόταν στην περιοχή της Βλήχας.

Η μεγάλη ποσότητα ηρωίνης των εννιακοσίων ογδόντα έξι κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων (986,600 kgr) τοποθετήθηκε σε Φ/Γ όχημα (κάτω από καύσιμη ύλη ΠΕΛΕΤ), το οποίο και τη μετέφερε σε αποθήκη στην περιοχή Λαμπρίκα Κορωπίου.

Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν

Το πλοίο ανήκει στην «KLIK SHIPMANAGEMENT – ATHENS, GREECE» και «βαπτίστηκε» πέντε φορές. Συγκεκριμένα, έφερε το όνομα «KYTHNOS» μέχρι τον Ιούλιο του 2012, την ονομασία «ENVI II» έως τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ νωρίτερα έπλεε στα πελάγη ως «KORI» και «AKORI». Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας του Λιμενικού, ο τρόπος απόκρυψης των ναρκωτικών ήταν τόσο μελετημένος και καλά σχεδιασμένος, που ο εντοπισμός τους δεν ήταν εύκολος ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης:

Προφυλακίστηκε ο Αιμίλιος Κοτσώνης

To βαπόρι της ηρωίνης, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, 21:38

Nέο φορτίο θανάτου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, 09:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης