Τις απώλειες ποσοστών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που δείχνουν να «εξαργυρώνουν» το τίμημα της συμφωνίας, καταγράφει η διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr. Τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με την περίοδο προ του δημοψηφίσματος, με τους πολίτες να εκφράζουν την άποψη ότι η επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών έπρεπε να συναφθεί, αν και εμφανίστηκαν δύσπιστοι όσον αφορά στην κυβερνητική τακτική μετά την 5η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H διαδικτυακή ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου και συμμετείχαν 821 πολίτες.

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός χειρίστηκε έντιμα το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, που ήταν συντριπτικό υπέρ του «ΟΧΙ». Το 46% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαχειρίστηκε έντιμα την υπόθεση, ενώ το 18% θεωρεί τη στάση του απόλυτα σωστή. Συνολικά, το 62% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι η τακτική ήταν λανθασμένη και το 35% σωστή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα: Το 34% υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε στη διαδικτυακή έρευνα πιστεύει ότι ήταν απόλυτα έντιμη η στάση του Τσίπρα, εν αντιθέσει με το 56% των ψηφοφόρων της ΝΔ που την χαρακτηρίζουν «καθόλου έντιμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός έπρεπε να συμφωνήσει ή να διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το 64% θεωρεί ότι έπρεπε να αποδεχθεί τον επώδυνο συμβιβασμό ενώ το 31% να πάει σε ρήξη και να ρισκάρει την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

Το παράδοξο είναι ότι αν και επικράτησε πανηγυρικά το «ΟΧΙ», σε ποσοστό 55% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την επιθυμία για συμφωνία και όχι ρήξη (38%). Το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ φτάνει το 89%.

Όσον αφορά στη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, που συσπείρωσε τους βουλευτές του και κράτησε συμπαγή την κοινοβουλευτική του ομάδα υποστηρίζοντας την κυβέρνηση, το 57% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι ήταν θετική, ενώ το 36% αρνητική. Σε μεγάλο ποσοστό το ίδιο πιστεύουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μικραίνει η ψαλίδα

Όπως φαίνεται από την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μικραίνει, καθώς το κυβερνών κόμμα μετρά απώλειες μετά την άγαρμπη στροφή από το «ΟΧΙ» στο «ΝΑΙ» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την υποχώρηση από τις προεκλογικές εξαγγελίες. Από το 35,2% που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη ψηφοφορία, απώλεσε αρκετές μονάδες και έπεσε στο 28,6%. Την ίδια ώρα η ΝΔ εμφανίζεται οριακά ενισχυμένη κατά 0,3% (22,3). Από κει και πέρα, οι ΑΝΕΛ εμφανίζουν απώλειες λόγω της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό σχηματισμό, ενώ η Χρυσή Αυγή ενισχύει τα ποσοστά της. Τέλος, είναι εντυπωσιακό το ποσοστό που συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και το ΚΚΕ που κερδίζει έδαφος. Ωφελημένοι από τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Χρυσή Αυγή.

H ταυτότητα της έρευνας:





σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης