Αναλυτικά στοιχεία έθεσαν υπόψιν των εκπροσώπων της Τρόικα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συνηγορώντας στο ότι ότι υπάρχουν περιθώρια να μην περικοπούν οι συντάξεις από την πρώτη του έτους, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, «πιστοποιώντας» στην ουσία την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προσπαθήσει να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων. Τουλάχιστον στον βαθμό, που έχει συμφωνηθεί ή έστω στον χρόνο εφαρμογής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η θέση αυτή θα συνοδεύεται με ένα αντάλλαγμα: την εφαρμογή μόνο εν μέρει των αντίμετρων του 2019.
Μάλιστα τα αντίμετρα αυτά ενδεχομένως να πρέπει να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας, ούτως ώστε να γίνουν δημοσιονομικά ανεκτά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει επίσης διαφωνία αναφορικά με το πόσο θα υπερβεί η Ελλάδα το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, άρα και με το περιθώριο που θα έχει για παροχές.

Επίσης, ζητήθηκε αναλυτικό κοστολόγιο που θα πρέπει να δώσει στους θεσμούς ο Υπουργός Οικονομικών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θετικό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι ότι πλέον όλοι οι θεσμοί – και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – δεν θεωρούν το μέτρο μείωσης των συντάξεων ως διαρθρωτικό.

Δηλαδή ως ένα μέτρο που να επηρεάζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους και την πορεία της οικονομίας μέσα στο χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης