To ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες στις συγκρούσεις της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, κατευθύνεται αυτήν την ώρα προς το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας Ιskenderun, στα σύνορα δηλαδή μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Το τάνκερ στις 11.18 τοπική ώρα Ελλάδος βρισκόταν δυτικά της Πάφου και νότια της Αττάλειας και δήλωσε τελικό προορισμό στο αυτόματο σύστημα παρακολούθησης ΑIS το λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Την Πέμπτη το απόγευμα έγινε γνωστό μέσω δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» πως το Adrian Darya1 έλαβε σήμα από τον Οργανισμό Λιμένος Μερσίνας στην Τουρκία πως είναι αδύνατη η εξυπηρέτησή του και η φιλοξενία του, διότι «δεν υπάρχει χώρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν τούτου, το περσικό τάνκερ άλλαξε την πορεία του και κατευθύνθηκε δυτικά, όπου και προφανώς έκανε κύκλους. Το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνήτης του δεξαμενόπλοιου ανήρτησε στο σύστημα AIS τον νέο του προορισμό.

Σημειώνεται ότι είναι έμφορτο πετρελαίου αξίας 150 εκατ. δολαρίων και πως εδώ και δύο εβδομάδες η ιρανική εταιρεία που το έχει ναυλώσει (το σκάφος είναι ρωσικής ιδιοκτησίας) ερευνά τις δυνατότητες πώλησης του φορτίου σε ιδιώτη.

Στις 12.58 ώρα Ελλάδος το Adrian Darya 1 εξακολουθούσε να βρίσκεται δυτικά-βορειοδυτικά της Κύπρου, αλλά με πορεία προς τα βόρεια και κατεύθυνση την Αττάλεια, παρότι στο αυτόματο σύστημα παρακολούθησης AIS καταγραφόταν ως τελικός προορισμός η Αλεξανδρέττα της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τάνκερ πλέει με ταχύτητα 7,9 κόμβους την ώρα. Η πορεία του μέσα στις επόμενες ώρες θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει την πληροφορία περί του τελικού προορισμού του.

Το στίγμα του πλοίου Adrian Darya 1 στις 11.18 ώρα Ελλάδος

Τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο ΥΠΟΙΚ του Λιβάνου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει πληροφορηθεί ότι το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya κατευθύνεται προς τον Λίβανο.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για το ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Adrian Darya κατευθύνεται προς τα εδώ» δήλωσε από την Βηρυτό ο Αλί Χασάν Χαλίλ.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως όποιος εξυπηρετήσει το σκάφος αυτό ή αγοράσει το πετρέλαιο που μεταφέρει θα θεωρηθεί ότι στηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο πως το περσικό τάνκερ ανήκει στους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν. Τόσο οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης όσο και τρίτων χωρών έχουν ξεκαθαρίσει πως το δεξαμενόπλοιο με το προηγούμενο ή το σημερινό του όνομα δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις υπηρεσίες ασφαλείας της Δύσης και πως δεν έχει εμπλακεί σε λαθρεμπόριο πετρελαίου ή σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Στη βάση αυτής της έρευνας των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, οι Βρυξέλλες έδωσαν την άδεια στις Αρχές του Γιβραλτάρ να απελευθερώσουν το περσικό τάνκερ το οποίο απέπλευσε αλλάζοντας όνομα και υψώνοντας σημαία του Ιράν. Προηγουμένως έπλεε με σημαία Παναμά.

Είναι άγνωστο ακόμη το εάν το Adrian Darya 1 θα καταπλεύσει τελικά στην Αλεξανδρέττα, αλλά και το εάν εκεί υπάρχει έμπορος ιδιώτης ο οποίος θα αγοράσει το φορτίο του σκάφους.

Διαβάστε επίσης:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης