Αντιμέτωποι με ένα μεγάλο σοκ θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκια» καθώς το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί «κεραμίδα» χωρίς προηγούμενο.

Αν ισχύσουν όσα προβλέπονται και δεν υπάρξουν βελτιώσεις του νόμου τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν δραματικά και θα καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ –από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους- και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του. Σύμφωνα με το fpress, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, το νομοσχέδιο θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ. Δηλαδή ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα και αυτό θα προκύψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 800 ευρώ τον μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης