Ένας πατέρας και η μόλις 23 μηνών κόρη του κείτονται νεκροί στα λασπωμένα νερά, στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε. Το μικροσκοπικό κεφαλάκι της κόρης κρύβεται μέσα από το μπλουζάκι του πατέρα, ένα χεράκι φαίνεται να ακουμπά τον λαιμό του.

Η εικόνα της Julia Le Duc του Associated Press ελήφθη την περασμένη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Óscar Alberto Martínez Ramírez και της κόρης του Βαλέρια, από το Ελ Σαλβαδόρ, που προσπάθησαν μέσω του ποταμού να διασχίσουν τα σύνορα από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Photo: Julia Le Duc/Associated Press

Η φωτογραφία μαρτυρά την αγωνία και την απόγνωση ανθρώπων, οικογενειών, ενηλίκων, ανηλίκων, μεταναστών, προσφύγων στο επισφαλές ταξίδι προς έναν ξένο τόπο, αναζητώντας μία νέα πατρίδα που θα τους εξασφαλίσει ό,τι βίαια τους αποστερήθηκε – είτε λόγω φτώχειας και οικονομικής εξόντωσης, είτε λόγω πολέμου, είτε άλλων δεινών.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο πατέρας, ένας 25χρονος μάγειρας, η 21χρονη μητέρα και η μικρή τους κόρη είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα στην Ματαμόρος αφού είχαν διασχίσει όλο το Μεξικό. Την Κυριακή το απόγευμα η οικογένεια αποφάσισε να προσπαθήσει να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Γκράντε, συνοδεία ενός φίλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατέρας πήρε στην πλάτη του το παιδί και το έβαλε μέσα στην μπλούζα του για να διασχίσουν τον ποταμό. Όμως τους παρέσυραν τα ισχυρά ρεύματα και πνίγηκαν και οι δύο μπροστά στα μάτια της νεαρής μητέρας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή στην μεξικανική όχθη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις τοπικές αρχές.

Δυστυχώς τέτοιες εικόνες αντικρίζουμε πλέον πολύ συχνά. Ανησυχητικά πολύ συχνά… Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εξάλλου την εικόνα του μικρού Αϊλάν το κορμάκι του οποίου βρέθηκε να κείτεται στα τουρκικά παράλια. Η οικογένειά του προέβη σε μια ύστατη αγωνιώδη προσπάθεια να ξεφύγει από τις βόμβες της εμπόλεμης Συρίας. Το όνειρο για μία νέα ζωή χάθηκε, μαζί με αυτό και ο τρίχρονος Αϊλάν.

Οι φωτογραφίες μας θυμίζουν ότι πέραν των όσων σημαντικών συμβαίνουν στον κόσμο από πολιτικής, οικονομικής, γεωπολιτικής άποψης, μοιάζουν μικρά, όταν στο προσκήνιο βρίσκεται η αξία της ανθρώπινης ζωής και ο κίνδυνος αυτή να μας αποστερηθεί.

Η μεξικανική κυβέρνηση επικρίνεται σφόδρα τις τελευταίες μέρες για την στάση της απέναντι στους μετανάστες.

Στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν σταματήσει το κύμα των επίδοξων μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής. Στις 7 Ιουνίου, οι δύο χώρες κατέληξαν μάλιστα σε συμφωνία: οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 45 ημερών στο Μεξικό για να λάβει μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης