«Ποδαρικό» με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνει, όπως φαίνεται, η αύξηση του ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή από ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Μύκονο και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Η προσφυγή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου αναμένεται να δοθεί μάχη από τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες των νησιών κατά της υπουργικής απόφασης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Στην προσφυγή του, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η σχετική υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία από 1.10.2015 ισχύει αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.

Το σκεπτικό της προσφυγής

Ο επιχειρηματίας καταγγέλλει την επίμαχη υπουργική απόφαση ως παράνομη και υποστηρίζει ότι αντίκειται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότητας των πολιτών, καθώς «ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων», ενώ υπογραμμίζει ότι «η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιχειρηματίας καταγράφει ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας αφού οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το άρθρο 120 αυτής της Ευρωπαϊκής οδηγίας -όπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή- καθιερώνεται μικρότερος συντελεστής ΦΠΑ στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης