Πέρασαν τέσσερα χρόνια από εκείνο το καλοκαίρι του 2015, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέβαλε τα capital controls κλείνοντας τις τράπεζες.

Μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βουλή πως αίρονται όλα τα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άρση ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η κατάργηση των capital controls πραγματοποιείται νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί και από ό,τι είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση. Αυτό οφείλεται στην εμφανή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

Δείτε το βίντεο με την εξαγγελία του πρωθυπουργού:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Η κυβέρνηση διά του οικονομικού της επιτελείου προχωρά στην ολοκληρωτική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών από 1η Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για την άρση των capital controls αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα πρέπει να γίνει και θα γίνει μια κανονική χώρα».

Αυτό επεσήμανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας την κατάθεση τροπολογίας με την οποία καταργούνται οι διατάξεις της ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου του 2015 με τις οποίες είχαν επιβληθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Διευκρίνισε, δε, ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έγινε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη των συνεταιριστικών τραπεζών και των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης