«Βρυχάται» το ηφαίστειο στο Όρος Αγκούνγκ - Τουλάχιστον 60.000 πολίτες εγκατέλειψαν το Μπαλί

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017, 10:45
«Βρυχάται» το ηφαίστειο στο Όρος Αγκούνγκ - Τουλάχιστον 60.000 πολίτες εγκατέλειψαν το Μπαλί
Οχήματα φορτωμένα με τρόφιμα, μάσκες και κουβέρτες έχουν σταλεί στο Μπαλί για να βοηθήσουν περισσότερα από 57.000 άτομα που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο τουριστικό αυτό νησί, υπό τον φόβο ότι το αυξανόμενο μάγμα και οι δονήσεις σημαίνουν μια επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου.

Το Όρος Αγκούνγκ, που βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Κούτα, σιγοβροντά από τον Αύγουστο, απειλώντας με έκρηξη για πρώτη φορά από το 1963.

«Οι πιθανότητες να γίνει μια έκρηξη είναι μεγάλες. Αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα συμβεί» δήλωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Οι συχνότερες δονήσεις δείχνουν ότι το μάγμα εξακολουθεί να κινείται προς την επιφάνεια, με το βουνό να έχει μπει σε «κρίσιμη φάση», είπε ο Νουγκρόχο.

Το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Αντιμετώπισης Γεωλογικών Κινδύνων της Ινδονησίας δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση των ηφαιστειακών δονήσεων, με 564 να έχουν καταγραφεί τη Δευτέρα.


Οι άνθρωποι από την εκκενωθείσα περιοχή μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταλύματα ή σε οικίες συγγενών τους. Επίσης, μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο γύρω στις 2.000 αγελάδες που βρίσκονταν στους πρόποδες του ηφαιστείου.

Οι κάτοικοι του Μπαλί, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και η κυβέρνηση άρχισαν να οργανώνουν βοήθεια.

Οχήματα φορτωμένα με ζυμαρικά, νερό και κουβέρτες έχουν σταλεί στα κέντρα εκκένωσης, ενώ οι κάτοικοι σε όλο το νησί συλλέγουν δωρεές για τους πληγέντες.

Το πρόγραμμα «αδελφό χωριό» στο Μπαλί και η παράδοση για κοινοτική βοήθεια σημαίνει ότι οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από την εκκένωση βρήκαν καταφύγιο εκτός της επικίνδυνης ζώνης.

Περίπου 62.000 άνθρωποι ζούσαν στην επικίνδυνη ζώνη πριν από τις εκκενώσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης κρίσεων.

Η εθνική υπηρεσία καταστροφών της Ινδονησίας έχει ήδη στείλει 640.000 μάσκες, 12.500 στρώματα, 8.400 κουβέρτες και 50 αντίσκηνα, και διαθέτει προϋπολογισμό γύρω στα 63.000 ευρώ για παροχή βοήθειας. Η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει ταμείο ανακούφισης 127 εκατομμυρίων ευρώ για το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού την Παρασκευή, λόγω της αυξανόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, και κάλεσαν τον κόσμο να παραμείνει τουλάχιστον εννέα χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα.Εκδρομές πεζοπορίας στο βουνό έχουν ακυρωθεί από τους διοργανωτές. Οι Αρχές διαβεβαιώνουν, ωστόσο, τους τουρίστες ότι το νησί είναι ασφαλές.

Το αεροδρόμιο του Μπαλί στην πρωτεύουσα Ντενπασάρ, απ' όπου περνούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, δεν έχει επηρεαστεί, αλλά κάποιες χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες.

Το Όρος Αγκούνγκ είναι ένα από τα 120 και πλέον ενεργά ηφαίστεια σε όλη την Ινδονησία.

Η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν το 1963. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν σχεδόν 1.600 άτομα και η τέφρα έφθασε μέχρι την πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017, 15:10