Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες του 60% των ζωνών εισηγούνται οι εκτιμητές ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Σήμερα εκπνέει η σχετική προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων και όπως είπε η κ. Παπανάτσιου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτίμηση δεν υπάρχει μόλις σε 56 ζώνες. Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου από τα στοιχεία, που έχουν υποβληθεί στο 60% των ζωνών προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών προκειμένου να προσαρμοστούν με τις εμπορικές τιμές, στο 23% μείωση και στα υπόλοιπα καμία μεταβολή.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» είπε η υφυπουργός, κάνοντας λόγο για «παρανόηση» που υπάρχει σχετικά την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές.

«Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές» εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις αντικειμενικές αξίες τουριστικών περιοχών και ειδικά στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο. Στον αντίποδα μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών» διευκρίνισε η υφυπουργός.

Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί θα ανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές προκειμένου σε ετήσια βάση να προκύπτουν αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος» διευκρινίζοντας ότι με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, χωρίς να φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης