Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες Αρχές της Ουτρέχτης στην κεντρική Ολλανδία, έπειτα από επίθεση ενόπλου ο οποίος άνοιξε πυρ κατά επιβατών μέσα σε τραμ. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

Η ολλανδική αστυνομία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως αρκετοί άνθρωποι πυροβολήθηκαν μέσα σε βαγόνι, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες για την κατάστασή τους αλλά και συγκεκριμένο αριθμό τραυματιών. Νωρίτερα το Reuters ανέφερε πως ένοπλος δράστης άνοιξε πυρ γύρω στις 10.45 το πρωί (τοπική ώρα) κατά επιβατών στο τραμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία της Ουτρέχτης ανακοίνωσε πως η Πλατεία 24ης Οκτωβρίου, στάση του τραμ έξω από το κέντρο της πόλης, αποκλείσθηκε, ενώ επί τόπου βρέθηκαν στελέχη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, περιπολικά, ασθενοφόρα και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Η ολλανδική αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες για έναν 37χρονο Τούρκο, μετά τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη και τους καλεί να μην τον πλησιάζουν«Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε σημεία της Ουτρέχτης» δήλωσε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας ασφάλεια και αντιτρομοκρατίας (NCTV)NCTV Πίτερ Γιάαπ Όλμπερσμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη διευκρινίζοντας πως «βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική επιχείρηση της αστυνομίας για να βρεθεί ο δράστης».

«Πολλά είναι ακόμη ασαφή στο στάδιο αυτό και οι τοπικές αρχές εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν όλα τα γεγονότα» δήλωσε ο Όλμπερσμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει γνωστό τον αριθμό των τραυματιών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα θύματα.

Η αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες για έναν 37χρονο Τούρκο

Η ολλανδική αστυνομία γνωστοποίησε σήμερα ότι αναζητά έναν 37χρονο Τούρκο σε σχέση με τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη. «Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον 37χρονο Γκοκμάν Τανίς (που γεννήθηκε στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το πρωί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης»- Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας- Διαφεύγει ο δράστης

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών. Για «πιθανό τρομοκρατικό κίνητρο» κάνει λόγο η αστυνομία, όπως μεταδίδει η «Daily Mail»Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών. Για «πιθανό τρομοκρατικό κίνητρο» κάνει λόγο η αστυνομία, όπως μεταδίδει η «Daily Mail».

Επίσης, αυξήθηκε στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε όλη την επαρχία της Ουτρέχτης.

Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Ο δράστης διαφεύγει ακόμη» αναφέρει στο Twitter καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της ολλανδικής αστυνομίας, η οποία κάλεσε τα σχολεία της πόλης να κλείσουν τις πόρτες τους.

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στην επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη, αεροδρόμια, συγκοινωνιακούς κόμβους και σε άλλες ζωτικής σημασίας υποδοχές της χώρας. 

Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην επίθεση να συμμετείχαν περισσότεροι του ενός ένοπλοιΕκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην επίθεση να συμμετείχαν περισσότεροι του ενός ένοπλοι.

«Πυρά στην πλατεία, πολλές σφαίρες» τα μηνύματα της αστυνομίας στο Twitter

«Πυροβολισμοί ρίχθηκαν μέσα σ’ ένα τραμ και άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ελικόπτερα βρίσκονται επί τόπου και δεν έχουν γίνει συλλήψεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιούστ Λανσάγκε. «Πυρά στην Πλατεία της 24ης Οκτωβρίου. Πολλές σφαίρες. Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης» ήταν το μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter, η οποία διευκρίνισε πως πρόκειται για «πυροβολισμούς μέσα σε ένα τραμ».

Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV Utrecht επικαλέσθηκε αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είδε μια γυναίκα να κείτεται στο έδαφος. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, μερικοί άνδρες απομακρύνθηκαν τρέχοντας από τη σκηνή.

«Βαθιά ανησυχία» Ρούτε για το περιστατικό

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με το επεισόδιο. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης, στη Χάγη.

 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης:

 

Στο σημείο άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας

Περιπολικά και ασθενοφόρα

Το σημείο της επίθεσης

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, rt.com, dailymail.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης