Λεωφορείο χωρίς οδηγό, ηλεκτροκίνητα ελαφρά οχήματα (δίκυκλα, τρίκυκλα, και τετράτροχα), ανακύκλωση ρούχων σε ειδικούς κάδους, δωρεάν ποδήλατα για μετακίνηση, τεχνολογία 5G, πρόγραμμα Smart Trikala, «ΑΤΜ» πιστοποιητικών, το «Έξυπνο Σπίτι» ή «Σπίτι Ευφυούς Διαβίωσης», είναι μεταξύ άλλων μερικοί από τους λόγους για τους οποίους τα Τρίκαλα θεωρούνται σήμερα μια σούπερ σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, μία πόλη που έχει καταφέρει να είναι πιο έξυπνη από όλες τις άλλες της Ελλάδας.

«Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο» απαντά ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, όταν ερωτάται πώς μετέτρεψε την πόλη των Τρικάλων σε έναν ολόκληρο μηχανισμό που δουλεύει για λογαριασμό του δημότηΤα τελευταία χρόνια τα Τρίκαλα αναδεικνύονται σε πόλη πρότυπο, σε θέματα εφαρμοσμένης υψηλής τεχνολογίας, σε τέτοιο βαθμό που οι πρωτοποριακές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται προκαλούν το ενδιαφέρον και ευρωπαϊκών πόλεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο» απαντά ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, όταν ερωτάται πώς μετέτρεψε την πόλη των Τρικάλων σε έναν ολόκληρο μηχανισμό που δουλεύει για λογαριασμό του δημότη.
«Έξυπνη πόλη δεν είναι απαραίτητα μια πόλη που έχει τεχνολογικές λύσεις αιχμής αλλά μία πόλη που δεν ταλαιπωρεί, νοιάζεται και προστατεύει τους πολίτες της» αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου και εξηγεί το τι διαφορετικό έχουν τα Τρίκαλα και δημιουργούν ένα περιβάλλον ευημερίας για τους ανθρώπους του.

«Εμείς προσπαθούμε να αντιστρέψουμε όλα τα παραπάνω, φέρνοντας την πληροφορική σε πρώτο πλάνο για τη δημόσια διοίκηση. Όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Δημιουργήσαμε το κέντρο ελέγχου του δήμου μας ακριβώς στη είσοδο του δημαρχείου, προκειμένου ο δημότης να βλέπει άμεσα, με την πρώτη επαφή που θα έχει με τον δήμο του, ότι ένας ολόκληρος μηχανισμός δουλεύει για λογαριασμό του.

Πιο συγκεκριμένα: Το τηλεφωνικό κέντρο που λαμβάνει σε διπλή βάρδια τα προβλήματα των δημοτών είτε τηλεφωνικά είτε μέσω app, το σύστημα ελέγχου του δημοτικού φωτισμού, το σύστημα ελέγχου των φαναριών κυκλοφορίας, ο έλεγχος στόλου, το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών πάνω στο ποίο έχουμε περάσει περίπου 22.000 φωτιστικά σώματα, τους κάδους απορριμμάτων καθώς και δεκάδες άλλες χρηστικές πολεοδομικές και άλλες πληροφορίες. Το σύστημα έξυπνού πάρκινγκ, ο τηλεέλεγχος του δικτύου ύδρευσης, το ΑΤΜ πιστοποιητικών καθώς και το delivery πιστοποιητικών, είναι μερικές από τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει και βελτιστοποιούμε με στόχο να κάνουμε το Δήμο μας πιο ευέλικτο κα αποτελεσματικό» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
O Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στο control room του Smart Trikala
Δείτε μία-μία τις πρωτοπορίες του Δήμου Τρικκαίων:

Λεωφορείο χωρίς οδηγό
Το λεωφορείο χωρίς οδηγό εισήγαγε τον Δήμο Τρικκαίων στον παγκόσμιο χάρτη των αυτοματοποιημένων μεταφορών, ως την πρώτη πόλη που «τόλμησε» την κυκλοφορία του ρομποτικού οχήματος στο αστικό της κέντρο Το λεωφορείο χωρίς οδηγό αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος CityMobil2, που υλοποιήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια στα Τρίκαλα. Ήταν ένα «πάντρεμα» καινοτομίας, παράδοσης και τουριστικής προβολής. Στη θεσσαλική πόλη και στο χρονικό διάστημα 1η Σεπτεμβρίου 2015 – 29η Φεβρουαρίου 2016, σύμφωνα με τον δήμο Τρικκαίων, τρία τέτοια αυτοματοποιημένα λεωφορεία αστικού τύπου πραγματοποίησαν 1.490 δρομολόγια και μετέφεραν 12.138 επιβάτες.
Το λεωφορείο χωρίς οδηγό εισήγαγε τον Δήμο Τρικκαίων στον παγκόσμιο χάρτη των αυτοματοποιημένων μεταφορών, ως την πρώτη πόλη που «τόλμησε» την κυκλοφορία του ρομποτικού οχήματος στο αστικό της κέντρο και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.
Σημειώνεται ότι «επάνω» στο λεωφορείο χωρίς οδηγό σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο οι μαθητές με τη χρήση διαδραστικών μέσων «μυήθηκαν» στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων και στις πράσινες τεχνολογίες, μαθαίνοντας πώς η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην κυκλοφορία των οχημάτων αυξάνει την οδική ασφάλεια και μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Τα πρώτα τρία ηλεκτροκίνητα ελαφρά οχήματα στα Τρίκαλα
Πριν από ένα μήνα ο δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Τρίκαλα τα τρία πρώτα ηλεκτρικά οχήματα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τρίκυκλα και τετράτροχα ελαφρά οχήματα που θα κινούνται στα Τρίκαλα είτε για όσους εργάζονται στο χώρο των διανομών είτε για τους πολίτες.

Οι τελευταίοι θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να μετακινούνται με ασφάλεια εντελώς δωρεάν, μέσα από μια ειδική πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται οι σχετικές διαδρομές και το ωράριο, ώστε να επιλέγεται κάθε φορά η διαθεσιμότητα του οχήματος και του δρομολογίου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος Elviten – Ευέλικτη Ηλεκτροκίνηση για Βιώσιμες Πόλεις, από το ευρύ πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ε.Ε. Είναι μια δράση που υλοποιείται σε 6 διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις: Τρίκαλα, Βερολίνο, Ρώμη, Μπάρι, Γένοβα, Ρώμη, Μάλαγα.

Το πρόγραμμα αυτό είναι πιλοτικό και θα διαρκέσει έναν χρόνο (Νοέμβριος 2018-Νοέμβριος 2019). Μετά το πέρας του θα συμπληρωθεί ερωτηματολόγιο από τους κατοίκους της πόλης των Τρικάλων και θα εξαχθούν συμπεράσματα για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού μοντέλου ηλεκτρικής μετακίνησης.










Ποδηλατόδρομος – 30.000 ποδηλάτες στα Τρίκαλα
Τα Τρίκαλα διαθέτουν τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Ελλάδας και σαν δήμος μετράει τουλάχιστον 30.000 ποδήλατα (7 στους 10 κατοίκους για τις καθημερινές τους μετακινήσεις χρησιμοποιούν το ποδήλατο). Σπουδαίο ρόλο παίζει και η ενοικίαση δημοτικών ποδηλάτων προς κατοίκους και επισκέπτες, μια δυνατότητα που ο Δήμος Τρικκαίων «έφερε» πολύ νωρίς.
Τον Απρίλιο του 2017 μάλιστα ο κεντρικός ποδηλατόδρομος των Τρικάλων βάφτηκε κόκκινος, ώστε να διαχωριστεί καθαρά από τον υπόλοιπο δρόμο.



Ανακύκλωση ρούχων σε ειδικούς κάδους
Εννέα κάδοι ανακύκλωσης ειδών ιματισμού, έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης των Τρικάλων, δίνοντας μια «δεύτερη ζωή» σε ρούχα και παπούτσια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία όπου ουσιαστικά, τα παλαιότερα ρούχα και παπούτσια τοποθετούνται καθαρά σε έναν κάδο και αφού τύχουν της συγκεκριμένης επεξεργασίας, αξιοποιούνται ως μεταχειρισμένα ρούχα, ως πανιά ξεσκονίσματος, για ανακυκλωμένα νήματα, ανακυκλωμένα ως υφάσματα γεμίσματος, για ανάκτηση ενέργειας από υφασμάτινα απόβλητα.
Στους κάδους τοποθετούνται ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, υφασμάτινα είδη σπιτιού, ενώ δεν τοποθετούνται γυαλιά, χαρτιά, μέταλλα, οικιακά απορρίμματα.
Η πρώτη πόλη της Ελλάδας με τεχνολογία 5G

Τον περασμένο Μάρτιο ο δήμος Τρικκαίων, έγινε ο πρώτος δήμος της Ελλάδας, με τεχνολογία 5G. Τότε, στο Δημαρχείο Τρικκαίων υπογράφτηκε προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στον δήμο, τη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την e-trikala ΑΕ, προκειμένου το επόμενο διάστημα να υλοποιηθούν όλα τα έργα και τα Τρίκαλα να αποτελέσει πόλη πρότυπο και σε αυτόν τον τομέα.

Συγκεκριμένα, η πόλη των Τρικάλων σταδιακά, μετατρέπεται σε μία πρότυπη πόλη 5G-Ready. Αυτό παίρνει «σάρκα και οστά» με την εκπόνηση μελέτης και την εφαρμογή πιλοτικού έργου δωρεάν εγκατάστασης πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων.

Οι λύσεις τις οποίες θα προσφέρει στους πολίτες, όπως αναφέρεται, ονομάζονται «Λύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» και αφορούν σε «έξυπνη» στάθμευση «έξυπνο» φωτισμό, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, συλλογή και ανάλυση δεδομένων, λύσεις εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα Smart Trikala περιλαμβάνει πλήθος εφαρμογών όπως «έξυπνος» φωτισμός, παρακολούθηση συστήματος στάθμευσης με αισθητήρες, έλεγχος διαδρομών απορριμματοφόρων, πρόγραμμα Open Mall, παρακολούθηση κυκλοφοριακού, τηλεπρόνοια.

Ως σημαντικότερο όλων αξιολογείται το ηλεκτρονικό ΚΕΠ ή αλλιώς το «ΑΤΜ» πιστοποιητικών. Πρόκειται για μηχάνημα που, σε αντιστοίχηση με τα ΑΤΜ των τραπεζών, μπορεί να δίνει πιστοποιητικά σε πολίτες με μία απλή κάρτα. Οι εφαρμογές αυτές βρίσκονται σε έναν κεντρικό χώρο ελέγχου, τo control room. Στόχος της ύπαρξής του στην είσοδο του Δημαρχείου, είναι να γίνει αντιληπτό από τους δημότες, ότι οι υποδομές αυτές υπάρχουν και λειτουργούν προς όφελός τους.
Άλλη καινοτόμα εφαρμογή είναι το «Έξυπνο Σπίτι» ή «Σπίτι Ευφυούς Διαβίωσης», το οποίο περιλαμβάνει εφαρμογές που βελτιώνουν τη ζωή, ιδίως των ατόμων της τρίτης ηλικίας, με αισθητήρες κίνησης, φωτισμού, στάθμης νερού, παραθύρων κ.α., ηλεκτρονική κάρτα υγείας (καταγραφή δεδομένων υγείας), αυτόματος τρόπος αποστολής στοιχείων καρδιογραφήματος… Το «Εξυπνο Σπίτι» είναι εφαρμογή που πλέον διατίθεται και εμπορικά από την e-trikala.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το κείμενο:

Μία επιπλέον εφαρμογή είναι τα Trikala CheckApp, η επίσημη εφαρμογή του δήμου Τρικκαίων που επιτρέπει στον πολίτη να ενημερώνεται απ’ ευθείας από τον δήμο, μέσω της εφαρμογής, αλλά και να πλοηγείται εύκολα σε χρηστικές πληροφορίες των Τρικάλων (ενδεικτικά: αξιοθέατα, χρήσιμα για την πόλη). Ταυτόχρονα, επιτρέπει στον πολίτη να δηλώνει εύκολα, χωρίς αναμονή, χωρίς τηλεφώνημα, το πρόβλημά του στη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Πολίτη (20000).

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το κείμενο:

Στις εφαρμογές ανήκει και το Bot: λογισμικό αυτόματης απομακρυσμένης εξυπηρέτησης του δημότη από την επίσημη σελίδα του δήμου Τρικκαίων στο Facebook. Σκοπός του είναι η απευθείας πληροφόρηση του πολίτη. Ο επισκέπτης στη σελίδα του δήμου στο Facebook μπορεί να θέτει ερωτήσεις προς το Bot με τη μορφή της αποστολής μηνύματος.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το κείμενο:

Ο Δήμος Τρικκαίων, εξάλλου, αποτελεί πιστοποιημένο ευρωπαϊκό συμμέτοχο στην αξιολόγηση νέων προγραμμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που δημιουργήθηκε στον Μύλο Ματσόπουλου. Πρόκειται για Κέντρο που διδάσκει στους μαθητές τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράγωγη ενέργειας μέσω νερού, ήλιου, αέρα και… ποδηλάτου.
Ο Μύλος Ματσόπουλου
Σε ερώτηση ποια είναι τα επόμενα καινούργια βήματα που έχει σχεδιάσει ο δήμος, ο κ. Παπαστεργίου απαντά: «Τα επόμενα και ίσως πιο ουσιώδη βήματα είναι δύο και αφορούν την εκπαίδευσης και την απασχόληση. Με τα όσα επιχειρούμε στο κομμάτι της καινοτομίας και της πληροφορικής, εκτός από το να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, θέλουμε να πετύχουμε κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Να εμπνεύσουμε νέα παιδιά και να τα φέρουμε πιο κοντά σε έναν υπέροχο κόσμο δημιουργίας. Στο κομμάτι της εκπαίδευσης ξεκινάμε μία προσπάθεια να εξοπλίσουμε τα εργαστήρια πληροφορικής των γυμνασίων και λυκείων με κιτ προγραμματισμού βασισμένα σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Arduino και το Raspberry καθώς και με κιτ ρομποτικής. Στην προσπάθειά μας αυτή βρίσκουμε πολύτιμους βοηθούς τους καθηγητές πληροφορικής που ήδη μας εξεδήλωσαν την επιθυμία τους να επιμορφώσουν τους συναδέλφους τους σε αυτές τις τεχνολογίες. Η τεχνολογία αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο και στο κομμάτι τις απασχόλησης. Τα Τρίκαλα είναι η πατρίδα του Ασκληπιού, του Θεού της Ιατρικής, ο οποίος βάσιζε τις θεραπευτικές του μεθόδους στα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Ο δήμος ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό μία προσπάθεια να διαθέσει εκτάσεις που κατέχει, σε νέους καλλιεργητές οι οποίοι θα μπούνε στον πρωτογενή τομέα, καθοδηγούμενοι από εταιρίες του χώρου. Οι καλλιέργειές τους μπορούν σε μεγάλο βαθμό να βελτιωθούν με την γεωργία ακριβείας, με αισθητήρες δηλαδή που επικοινωνούν με συστήματα ελέγχου, ρυθμίζοντας βασικές παραμέτρους των καλλιεργειών όπως υγρασία, λίπανση κλπ.».
Guardian: Τρίκαλα, μέσα στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

Παρόλο που αγροτική πόλη, φαίνεται να είναι ένας απίθανος υποψήφιος για μια κορυφαία έξυπνη πόλη, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται σε αυτήν έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων, παρά την οικονομική κρίση, γράφει η βρετανική Guardian σε ρεπορτάζ από τα ΤρίκαλαΠαρόλο που αγροτική πόλη, φαίνεται να είναι ένας απίθανος υποψήφιος για μια κορυφαία έξυπνη πόλη, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται σε αυτήν έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων, παρά την οικονομική κρίση, γράφει η βρετανική Guardian σε ρεπορτάζ από τα Τρίκαλα. Οι έξυπνες πόλεις – που συνήθως ορίζονται ως αυτές που χρησιμοποιούν τεχνολογία για τη βελτίωση των υπηρεσιών, την αύξηση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότητά τους – πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο.

Με περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να αναμένεται να ζουν στις πόλεις μέχρι το 2050, η εξεύρεση τρόπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πόλεων για τους κατοίκους τους έχει καταστεί προτεραιότητα. Σημαντικές εταιρείες όπως η Intel, η Cisco Systems και η IBM συμμετέχουν στην έρευνα νέων εφαρμογών σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα.

Ανάμεσα σε χωράφια στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, η ιστορική πόλη των Τρικάλων -με 82.000 κατοίκους- δεν ήταν προφανής υποψήφια για τη θέση της πρώτης έξυπνης πόλης του κράτους. Η χώρα αντιμετώπιζε χρηματοπιστωτική κρίση και ο δήμος είχε χρέη ύψους 45 εκατ. ευρώ, όταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξελέγη δήμαρχος το 2014.

Ωστόσο, μέσω συνεργασιών με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε πιλοτικό λεωφορείο χωρίς οδηγό και εταιρείες όπως οι Sieben και Parkguru της Ελλάδας, τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει φήμη για την καινοτομία τους που χρονολογείται από το 2004, όταν το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος τούς είχε δώσει τον τίτλο της πρώτης ψηφιακής πόλης της χώρας.

Λίγο αργότερα ορίστηκαν ως μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ η πόλη έχει μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατ. ευρώ. Από όλα τα έργα, το σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών έχει μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Από την αρχή του έτους, ο δήμος έχει λάβει περίπου 4.000 αιτήματα και σχόλια. Περίπου το 10% προέρχεται από μια εφαρμογή smartphone που κυκλοφόρησε πέρσι και τα ζητήματα επιλύονται ταχύτερα (κατά μέσο όρο σε οκτώ ημέρες αντί για ένα μήνα) – και η όλη διαδικασία είναι πιο διαφανής. Αλλού, ένα πείραμα με λαμπτήρες εξοπλισμένους με αισθητήρες μειώνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ ο καθηγητής του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, Βασίλης Σπάχος, παρουσιάζει το ρομποτικό εργαστήριό του – το πρώτο αυτού του μεγέθους σε ελληνικό δημόσιο σχολείο με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστήριξη από τον δήμο. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πέρα από τα ζητήματα τεχνολογίας, τα Τρίκαλα ήταν επίσης η πρώτη πόλη που εφάρμοσε στην πράξη την εθνική απαγόρευση του καπνίσματος του 2008 σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πόλη έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον, σημειώνει το δημοσίευμα. Το Τρίκαλα θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Activage της ΕΕ, το οποίο δοκιμάζει έξυπνα σπίτια που παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων τους ανιχνεύοντας την κυκλοφορία και την κατανάλωση τροφίμων. Τα Τρίκαλα θέλουν, επίσης, να αναπτύξουν περαιτέρω ένα γεωργικό έργο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την καλλιέργεια αρχαίων φαρμακευτικών φυτών για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η ελπίδα είναι ότι το πρόγραμμα τεχνολογικής γεωργίας θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, και θα καταπολεμήσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα Τρίκαλα και την Ελλάδα γενικότερα: τη «διαρροή εγκεφάλων».

Διαβάστε επίσης:
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης