Ο πόλεμος των Navtex μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, 10:47
Ο πόλεμος των Navtex μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

Αμείωτη διατηρείται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από τις θάλασσες της Κύπρου μετά τη δέσμευση από την Τουρκία θαλάσσιας περιοχής στα νότια της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις εντός του Ιουλίου.

Η απάντηση της Λευκωσίας ήταν άμεση, με δέσμευση περιοχής επίσης νότια της Κύπρου και εντός των θαλασσίων οικοπέδων 3 και 2, πολύ κοντά στις συντεταγμένες του σημείου «Σουπιά», γύρω από το οποίο προ καιρού το τουρκικό ναυτικό είχε προβεί σε προκλητικές ενέργειες επιχειρώντας να παρεμποδίσει πετρελαϊκές έρευνες.

Πρόκειται για το περιστατικό με το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, το οποίο τελικά αποχώρησε άπρακτο.

Όπως σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»:   

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα»Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι και αργά την Πέμπτη, δεν είχε αντιδράσει -ως συνηθίζει- με δήθεν αντι-Navtex, με την οποία θα θεωρεί ως «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι εμφανές ότι η Navtex έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε απειλές της Άγκυρας ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο «Yavus» σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες.  Επίσης, η Τουρκία θέλει να βάλει νέα εμπόδια σε καινούργιο σχέδιο γεώτρησης στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.  

Αν και δεν γίνεται αναφορά, είναι πολύ πιθανό η σχεδιαζόμενη άσκηση να αφορά σε συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων κι άλλης χώρας (ενδεχομένως της Γαλλίας). Να σημειωθεί ότι νότια της Κύπρου τις τελευταίες μέρες γαλλικά πολεμικά πλοία πλέουν σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού.

Mε γαλάζιο ανοιχτό χρώμα σημειώνεται η περιοχή ασκήσεων του κυπριακού ναυτικού

Απάντηση από τη γαλλική «Bourbon»

Η γαλλική πολυεθνική Bourbon Offshore απάντησε χθες στα ερωτήματα του «Φιλελεύθερου» σε σχέση με τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ του ειδικού για υποστήριξη υπεράκτιων υδρογονανθράκων πλοίου της «Bourbon Topaz» και του τουρκικού γεωτρύπανου «Yavuz».

«Το σκάφος μας, Bourbon Topaz, πράγματι ήταν στην περιοχή (αγκυροβόλιο Αττάλειας), αλλά αποχώρησε ήδη από εκεί με τελικό προορισμό τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν έχουμε συμβόλαιο για περαιτέρω συνεργασία με το Yavuz» απάντησε στην κυπριακή εφημερίδα εκπρόσωπος της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι το «Bourbon Topaz» είχε φτάσει στο αγκυροβόλιο Αττάλειας στις αρχές της εβδομάδας από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ την περασμένη Τετάρτη προσέγγισε το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz», προς το οποίο για μερικές ώρες μετέφερε εξοπλισμό.

Πηγή: philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, 10:57