Με τον διεθνή παράγοντα να πιέζει σε όλα τα μέτωπα και με έναν χρονικό ορίζοντα την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, Αθήνα και Σκόπια εισήλθαν σε μια νέα και κατά τους σχεδιασμούς τελική φάση επίλυσης της εκκρεμότητας μετά και τη μάλλον αρνητική έκβαση της ονοματολογικής εκδοχής που προέκυψε στη Σόφια «Μακεδονία του Ίλιντεν». Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης είτε απέρριψαν είτε δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι αυτήν την εκδοχή.
Διαδοχικές συναντήσεις Κοτζιά στις ΗΠΑ – Την Τετάρτη το τετ α τετ με Γκουτιέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή η τριμερής στη Νέα Υόρκη
Σειρά επίσημων επαφών αρχίζει από σήμερα στις ΗΠΑ ο Νίκος Κοτζιάς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό Σειρά επίσημων επαφών αρχίζει από σήμερα στις ΗΠΑ ο Νίκος Κοτζιάς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Πρώτος σταθμός του κ. Κοτζιά η Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Οι συζητήσεις με τον κ. Πομπέο θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει επίσης επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους συμπροέδρους του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic Israeli Alliance» (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την Τετάρτη, ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις ως προς το Κυπριακό καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Θα συζητηθεί ακόμη η πορεία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 24-25 Μαΐου, επίσης στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. των ΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η τελική συνάντηση στις Πρέσπες
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες αλλά και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι δύο πλευρές έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν από τις 28 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τη διεύρυνση.

Εφόσον προκύψει συμφωνία, αναμένεται η τελική συνάντηση για την κύρωσή της να γίνει στις ΠρέσπεςΠαρ’ όλα αυτά, και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «τελευταία δύσκολα μέτρα», ενώ από τη μεριά του ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι υπάρχει μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να συζητήσει στο εσωτερικό της χώρας του, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση.

Πάντως, εφόσον προκύψει συμφωνία, αναμένεται η τελική συνάντηση για την κύρωσή της να γίνει στις Πρέσπες, με την Αθήνα να προωθεί τη σχετική πρόταση αναδεικνύοντας τον συμβολισμό της περιοχής.

ΗΠΑ: Ιστορική ευκαιρία λύσης στο Σκοπιανό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

Λευκός Οίκος: Ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα ΣκόπιαΟ αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.
«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα (Σάββατο) με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης