Του Φώτη Τριάρχη

Με κατηγορηματικό τρόπο αλλά και με ειρωνεία, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο γράφει – επικαλούμενο έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο – ότι η Αθήνα ετοιμάζεται για χρεοκοπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά: Η Ελλάδα, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία –το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

Σημείωναν μάλιστα πως «η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου»» θυμίζοντας ότι «έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας A. Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ]».

Οι πηγές του Μαξίμου καταλήγουν με σαρκασμό: «Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT η κυβέρνηση, η οποία ξεμένει ραγδαία από ρευστό, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, έχει αποφασίσει να διακρατήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου… Αν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν ρευστό, από το πακέτο βοήθειας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική [από την χρεοκοπία]» δήλωσε στους FT ο ίδιος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Μαξίμου διά διαρροών συνεργατών του Πρωθυπουργού είχε αναγκαστεί να διαψεύσει άλλο δημοσίευμα της Bild το οποίο – επίσης επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου – υποστήριζε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επεξεργάζεται μυστικό σχέδιο για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για συμφωνία με τους πιστωτές.

Πάντως, με αφορμή τα δημοσιεύματα ξένου Τύπου, πηγές της Κομισιόν εξέφραζαν την ενόχλησή τους για τις διαρροές από κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Κάποιες κυβερνήσεις και κάποια στελέχη έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο σχολιαστή, γεγονός που βλάπτει την διαπραγμάτευση» ανέφεραν με νόημα πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ουσία, σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό και καλούν τέλος τόσο την Αθήνα όσο και τους θεσμούς να επιταχύνουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Σε ένα ασφυκτικό κλοιό πιέσεων – όπως αποτυπώνεται και από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου – κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει συμφωνία κατ’ αρχήν σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των κλιμακίων και εν συνεχεία να έρθει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» που θα επικυρώσει το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη: «Όχι, δεν υπάρχει κάποιο νεότερο από τις προηγούμενες δηλώσεις μας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές και η επόμενη κίνηση θα είναι να καταγράψουμε την πρόοδο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου» αρκέστηκε να πει.

Δεδομένο είναι, πάντως, ότι αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, λίγες ημέρες αφότου εξόφλησε την δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης έδωσαν στην Αθήνα έξι εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν αναθεωρημένο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Αν το Eurogroup στις 24/4 βρει τις προτάσεις επαρκείς, μπορούν να ξεκλειδώσουν την επόμενη δόση των χρημάτων διάσωσης – κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους της την άνοιξη, αποφεύγοντας επικίνδυνες καταστάσεις.

Εξάλλου, την Τετάρτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξετάσει την πιθανότητα παροχής περαιτέρω έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στην ευρύτερη εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης. Έτσι ο Μάριο Ντράγκι θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι επιτυγχάνεται πρόωρη επιτυχία για το σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος για να αγοράζονται πρωτίστως κρατικά ομόλογα) που ξεκίνησε τον Μάρτιο η ΕΚΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης