Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα και την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη γερμανική ΒουλήΗ καγκελάριος της Γερμανίας έκανε έναν απολογισμό της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, κατηγορώντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι προέβη σε λανθασμένους χειρισμούς, με αποτέλεσμα να προκύψει αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπεραμυνόμενη της πολιτικής λιτότητας, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι υπήρξε ένα παράδοξο στην άνοδο του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ). Ειδικότερα, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τον τερματισμό μιας πολιτικής βασισμένης σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες με ταυτόχρονη παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να ισχύσει.

«Το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και νομίσματα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «δεν γίνεται με τοπικές εκλογές να αποφασίζεται ότι δεν ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες». «Είμαστε κοινότητα ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα λέγοντας πως καταστράφηκε «το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη». Ωστόσο, επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, παρά τις πολιτικές διαφωνίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχία για το αντάρτικο βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού

Μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από τη φινλανδική Βουλή και τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η Bundestag καλείται σήμερα να εγκρίνει το σχετικό κείμενο, το οποίο εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρ’ όλο που εκτιμάται πως δύσκολα θα καταψηφιστεί το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η σημερινή διαδικασία μόνο εύκολη δεν αναμένεται ούτε για τη Γερμανίδα καγκελάριο ούτε για τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, τουλάχιστον 50 βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ετοιμάζονται να σηκώσουν μπαϊράκι και να απορρίψουν τη σχετική εισήγηση.

Διάβαστε τι γράφει σήμερα ο γερμανικός Τύπος για την επερχόμενη ψηφοφορία

Εισηγητής ο Σόιμπλε

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε γραπτώς αίτημα στη Βουλή, ζητώντας από τους βουλευτές να του δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο για την πρώτη φάση της χρηματοδότησης-γέφυρας όσο και για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού ESM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός «τσάρος» στο αίτημά του προς τη γερμανική Βουλή υπογραμμίζει για πρώτη φορά την «ετοιμότητα» ως προς το θέμα μιας «περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» -για παράδειγμα με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρώμης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης