Στις 20.15 προσγειώθηκε, έπειτα από δύο ώρες πτήσης, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στην 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μετέφερε το Άγιο Φως.  Το Άγιο Φως έφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Αγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Άγιο Φως ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αφιχθεί στην Ελλάδα στις 18.30 όμως λόγω καθυστέρησης στην αναχώρηση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Ισραήλ η ώρα άφιξης μετατέθηκε.

Η στιγμή της άφιξης του Αγίου Φωτός:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Άγιο Φως μετεφέρθει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, από όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express ταξίδεψε σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Την ίδια ώρα έντονη ενόχληση σε κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος φέρεται να έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας ως σημείο υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, αντί για τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τι ισχυρίζονται εκκλησιαστικοί κύκλοι για την αλλαγή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ορθοδοξία, «με «εντολή άνωθεν» υποβαθμίζεται εφέτος η Τελετή Υποδοχής του Αγίου Φωτός, για το οποίο τη τελευταία στιγμή αποφασίστηκε ότι δεν θα φτάσει στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος παραλαμβάνει παραδοσιακά το Άγιο Φως ενημερώθηκε για την αλλαγή αργά χθες το βράδυΟι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος παραλαμβάνει παραδοσιακά το Άγιο Φως ενημερώθηκε για την αλλαγή αργά χθες το βράδυ, ενώ άγνωστο παραμένει, ποιος θα παραλάβει εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου το Άγιο Φως.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρακτορείου Ορθοδοξία, μέχρι χθες ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος γνώριζε ότι το Άγιο Φως θα έφτανε το απόγευμα σήμερα στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα γινόταν η τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους και θα το παρελάμβανε, όπως κάθε χρόνο.

Αργά χθες, βράδυ ενημερώθηκε ότι το πρόγραμμα αλλάζει κι ότι το Άγιο Φως θα φτάσει στην Ελευσίνα. Σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπόλαρη, ο υφυπουργός Εξωτερικών του είπε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους αλλαγής του σχεδίου, και πώς πρόκειται για άνωθεν εντολή.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ο Μητρ. Μεσογαίας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή, έκανε λόγο για περιφρόνηση και εμπαιγμό της Εκκλησίας, και για το λόγο αυτό -τόνισε- αρνήθηκε να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία και δεν επιβιβάστηκε το πρωί στο αεροσκάφος.

Ο Μητρ. Μεσογαίας αποκάλυψε, ότι δεν υπήρξε ούτε έχει υπάρξει επίσημο έγγραφο που να ενημερώνει την Ιερά Σύνοδο για την αιφνίδια αυτή αλλαγή, και πώς ο ίδιος ενημέρωσε την ιερά Σύνοδο. Επίσης, γνωστοποίησε ότι η αστυνομία του αεροδρομίου ενημερώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι και ανακοίνωσε ότι αίρονται όλα τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, αλλά και κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχει αποσταλεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού. Στον προθάλαμο, στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εισήλθε μόνος του στον Πανάγιο Τάφο. Ενθουσιώδεις ιαχές «Άξιος» ακούγονταν από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συρρεύσει στο ναό.

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’, συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα. Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης έψαλε «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός» μεταδίδοντας το Αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς στην Εκκλησία της Αναστάσεως, οι οποίοι έσπευσαν κρατώντας στα χέρια πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, να λάβουν το Άγιο Φως και να το μεταδώσουν.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης