Οι ΗΠΑ αντέκρουσαν εκ νέου τις ρωσικές αιτιάσεις ότι προετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Πόσο πιθανό είναι όμως, τελικά, να αναλάβει η Ουάσινγκτον στρατιωτική δράση; Και ποιος θα τη στήριζε;

Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής και πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Giga του Αμβούργου, Κλάους Μπόντεμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία DeutschlandfunkΣτα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής και πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Giga του Αμβούργου, Κλάους Μπόντεμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk και την οποία μεταδίδει η εφημερίδα «Deutsche Welle» στην ελληνική της έκδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι τόσο ανόητος, για να ρισκάρει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Στην περίπτωση αυτή θα είχε όλη τη Λατινική Αμερική και φυσικά όλη την Ευρώπη εναντίον του. Υπάρχουν άλλα όπλα. […] Άλλωστε, δεν θα είχε και συμμάχους. Εκείνοι που προσποιούνται σήμερα τους συμμάχους δεν θα στήριζαν μια στρατιωτική επέμβαση. Το έχουν πει, άλλωστε. Δεν θα συμμετείχε ούτε ο πιο στενός σύμμαχος, η Κολομβία. Ο Φελίπε Γκονζάλες το υπογράμμισε μάλιστα πρόσφατα. Εκτιμώ ότι […] τα οικονομικά όπλα είναι πιο αποτελεσματικά».

Για τον ρόλο του στρατού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις εξακολουθεί να παίζει ο στρατός στη Βενεζουέλα. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών στηρίζει τον Μαδούρο;

«Δεν νομίζω ότι είναι πλέον η πλειονότητα, αλλά είναι εκείνοι που αποφασίζουν. Αρκεί να σκεφτείτε ότι στον στρατό υπάρχουν 1.500 στρατηγοί. Τα ανώτερα κλιμάκια έχουν όλα τα προνόμια: καθοδηγούν την οικονομία, τη διανομή τροφίμων, συμμετέχουν στο εμπόριο πετρελαίου και φυσικά και στο εμπόριο ναρκωτικών. Ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας θα οδηγούσε στο να τα χάσουν όλα αυτά».

Τον πρόεδρο συνεχίζουν να στηρίζουν όμως όχι μόνον τα ανώτερα κλιμάκια αλλά και οι απλοί στρατιώτες, οι οποίοι δεν έχουν πρακτικά οφέλη.

«Δεν ξέρω αν είναι πιστοί στον Μαδούρο, είναι όμως βέβαιο ότι έχουν πλέον κουραστεί. Σε στρατιώτες οι οποίοι του γύρισαν την πλάτη και στήριξαν την αντιπολίτευση επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις. Για τους περισσότερους στρατιώτες η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη όσο και για τους πολίτες. Φυσικά, όμως, τελούν υπό διαταγές».

Απίθανο το σενάριο εμφυλίου

«Πρόκειται ήδη τρόπον τινά για έναν ακήρυχτο πόλεμο. […] Είναι, βέβαια, δύσκολο να πει κάποιος ποιος θα πυροβολούσε και εναντίον ποίου. Αλλά σε περίπτωση που γίνει αυτό, ουδεμία πλευρά θα μπορούσε να ελέγξει τους υποστηρικτές του και θα είχαμε ένα λουτρό αίματος. Δεν το θεωρώ, όμως, πιθανό. Πιστεύω ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο Μαδούρο θα παραδιδόταν, απλώς και μόνον για οικονομικούς λόγους».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης