Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έπειτα από την κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας προς τους θεσμούς, με χθεσινό του άρθρο στη γαλλική «Le Monde» και ενώ οι δανειστές ετοιμάζονται να παρουσιάσουν στην Ελλάδα κείμενο για την επίτευξη συμφωνίας που προβλέπει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βρετανικοί «Financial Times» κάνουν λόγο για λιγότερες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, έπειτα από την «επίθεση» του Έλληνα πρωθυπουργού στους θεσμούςΟι βρετανικοί «Financial Times» κάνουν λόγο για λιγότερες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, έπειτα από την «επίθεση» του Έλληνα πρωθυπουργού στους θεσμούς. Οι προσδοκίες μειώνονται για το deal αναφέρουν οι «FT», προσθέτοντας ότι πλέον το «κλειδί» για οποιαδήποτε εξέλιξη βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας και ότι μόνο η παρέμβαση Τσίπρα μπορεί να σώσει την παρτίδα.

«Οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει μια συμφωνία για να λάβει τα κεφάλαια των 7,2 δισ. ευρώ φαίνονται ακόμη πιο “αδύναμες” την Κυριακή, οπότε και κυκλοφόρησε το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στο οποίο τονίζει ότι οι θεσμοί έχουν παράλογες απαιτήσεις και θέλουν να επιβάλουν σκληρή τιμωρία στην Ελλάδα» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

«Η αίσθηση του χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε» προσθέτει και υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της Αθήνας, η οποία την Παρασκευή καλείται να δώσει περί τα 300 εκατ. προς το ΔΝΤ. Οι πιστωτές είναι, ωστόσο, ανήσυχοι σχετικά με το ζήτημα αυτό έπειτα και από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι ίσως η δόση δεν καταβληθεί χωρίς χρηματική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτήν την εβδομάδα, ίσως να μην υπάρχει αρκετός χρόνος έως το τέλος Ιουνίου, ώστε να νομοθετηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί» συμπληρώνει η εφημερίδα, δίνοντας έμφαση στην αβεβαιότητα που επικρατεί και η οποία οδήγησε σε σημαντική απόσυρση καταθέσεων.

«Οι τρεις θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν στις νέες μεταρρυθμίσεις προτού απελευθερωθούν κεφάλαια, αλλά στο άρθρο του στη “Le Monde” o κ. Τσίπρας τούς κατηγορεί ότι είναι ανυποχώρητοι παρά τις ελληνικές παραχωρήσεις. “Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας”, γράφει ο κ. Τσίπρας. “Οφείλεται στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού”» προστίθεται στο ίδιο άρθρο.

Οι «Financial Times» υποστηρίζουν την άποψη ότι η κριτική που άσκησε ο Έλληνας πρωθυπουργός αφορά περισσότερο στο ΔΝΤ που ακολουθεί σκληρότερη γραμμή, ιδιαίτερα αναφορικά με τις μειώσεις των συντάξεων στον δημόσιο τομέα, τις οποίες ο κ. Τσίπρας περιγράφει ως ήδη υπερβολικά μειωμένες.

«Σε μια ξεκάθαρη “επίθεση” κατά του Βερολίνου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε κάποιους εντός της Ε.Ε. ότι προσπαθούν να διασπάσουν την Ευρωζώνη, με τη συγκέντρωση της εξουσίας ανάμεσα στα μέλη -“πυρήνες” του ευρώ και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να προσδεθούν στον ακραίο φιλελευθερισμό, μέσω των κανόνων του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης» αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

«”Για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στη νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα”, γράφει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το μονοπάτι θα σήμαινε την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη» τονίζει το δημοσίευμα και καταλήγει:

«O ίδιος ο κ. Τσίπρας από καιρό θεωρείται από τους πιστωτές ως η καλύτερη ελπίδα για μια συμφωνία. Ο ίδιος είχε προσωπικά παρέμβει τον Φεβρουάριο για να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης κατά τέσσερις μήνες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων».

Τelegraph: Προκλητικός ο Τσίπρας

Για προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο ο «Daily Telegraph», o οποίος σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ότι έχουν «υπερβολικές απαιτήσεις».

«Ήταν πολύ κοντά στο να προειδοποιήσει ότι η ακροαριστερή κυβέρνησή του θα πυροδοτήσει μία πανευρωπαϊκή πολιτική και στρατηγική κρίση, εάν ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις» αναφέρει ο «Telegraph» και σημειώνει πως ο Έλληνας ηγέτης, επικεφαλής της κυβέρνησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε αυτά τα αιτήματα αλλά αντίθετα θα αναλάβει δράση για «να αλλάξει πλήρως τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη τη Δύση».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι το άρθρο του κ. Τσίπρα αποτελεί μια έμμεση απειλή ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ παρά να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

«Η επιλογή των λέξεων από τον Αλέξη Τσίπρα υπονοεί ότι η Ελλάδα μπορεί να στρέψει την πλάτη στο δυτικό σύστημα ασφαλείας επιλέγοντας να μπει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας» γράφει μεταξύ άλλων ο «Telegraph».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης