Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον πολυαναμενόμενο πριγκιπικό γάμο του γιου του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Καρόλου, Χάρι και της Αμερικανίδας ηθοποιού Μέγκαν Μάρκλ.
Το ζευγάρι ενώπιον της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, του Πρίγκιπα Φίλιππου, συγγενών και φίλων δίνει όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης στο υπερπολυτελές παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του ΟυίνδσορΤο ζευγάρι ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, του Πρίγκιπα Φίλιππου, συγγενών και φίλων δίνει όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης στο υπερπολυτελές παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Τη στιγμή που η βρετανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη λόγω του Brexit, οι βασιλικές επίσημες τελετές είναι μια σπάνια ανάπαυλα που επιτρέπει στους Αγγλοσάξονες να μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
«Η πίστη, η οικογένεια, η ιστορία και η αφοσίωση στη χώρα θα ηχήσουν εκ νέου στους Βρετανούς την ημέρα του γάμου», αναφέρει η ανθρωπολόγος και γνωστή συγγραφέας Κάορι Ο’ Κόνορ.
Η τελετή αναμένεται να αρχίσει στις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 14.00 ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει μία ώρα. Το μυστήριο του γάμου θα τελέσει ο αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Κόνερ, επικεφαλής στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας Τζάστιν Ουέλμπι θα τελέσει την ανταλλαγή των όρκων.

Στις 13.00 ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θα διασχίσουν με άμαξα την αγγλική πόλη Ουίνδσορ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μυστηρίου.

Η άμαξα θα διανύσει διαδρομή περίπου δύο μιλίων, η οποία θα ολοκληρωθεί στην πλατιά καταπράσινη λεωφόρο του 17ου αιώνα που οδηγεί στον πύργο του Ουίνδσορ, την κατοικία των βρετανών μοναρχών επί σχεδόν 1.000 χρόνια.
Αργότερα θα δοθεί δεξίωση στη St George’s Hall, στη μεγαλοπρεπή αίθουσα συμποσίων του Πύργου, για τους νεόνυμφους και τους 600 καλεσμένους τους. Το βράδυ ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ο πατέρας του Χάρι, θα παραθέσει δεξίωση για το ζευγάρι, την οικογένεια και τους στενούς φίλους του, οι καλεσμένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 200.
Η αίθουσα δεξιώσεων St. George's Hall του Πύργου του Ουίνδσορ


Η καταπράσινη λεωφόρος του 17ου αιώνα που οδηγεί στον Πύργο του Ουίνδσορ

H διαδρομή που θα ακολουθήσει η βασιλική άμαξα:


O πρίγκιπας Κάρολος θα παραδώσει την Μέγκαν στον Χάρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το παλάτι του Κένσινγκτον το πρωί της Παρασκευής έβαλε τέλος στα σενάρια και τις φήμες σχετικά με το ποιος θα συνοδεύσει και θα παραδώσει τη νύφη Μέγκαν Μαρκλ στον πρίγκιπα Χάρι.
Τελικά, αυτός που θα κρατήσει το χέρι της νύφης θα είναι ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και θα την παραδώσει περπατώντας στο κόκκινο χαλί, στον γιο του.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η κυρία Μέγκαν Μαρκλ ζήτησε από την αυτού υψηλότητα πρίγκιπα της Ουαλίας να την συνοδεύει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, την ημέρα του γάμου της. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας είναι χαρούμενος που θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να καλωσορίσει την κυρία Μέγκαν Μαρκλ με αυτόν τον τρόπο στη βασιλική οικογένεια».
Εκτός από τον Κάρολο ενεργό ρόλο στο γάμο θα έχει και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, Δούκας του Κέμπριτζ, ο οποίος θα είναι ο κουμπάρος. Να σημειωθεί πως ο Χάρι, το 2011, είχε παντρέψει τον μεγαλύτερό του αδελφό, με την Κειτ Μίντλετον.
Ο Χάρι κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Τelegraph η κα Μαρκλ θα περπατήσει το πρώτο μισό του διαδρόμου του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, περιτριγυρισμένη από αγόρια νεαρής ηλικίας και παράνυμφους, αλλά χωρίς κανέναν στο πλάι της.
Στο δεύτερο μισό του διαδρόμου, η κα Μαρκλ θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα Κάρολο, τον πεθερό της, που θα πάρει το χέρι της για τα τελικά βήματα.
Η τελετή θα παραλείψει την παραδοσιακή στιγμή της «παράδοσης», όπου ο αρχιεπίσκοπος ρωτά: «Ποιος δίνει αυτή τη γυναίκα να παντρευτεί με αυτόν τον άνθρωπο;»
Πανοραμική άποψη της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου

Οι καλεσμένοι, οι λίρες και τα διαμάντια
2.640 άτομα είναι καλεσμένα στο κάστρο για να δουν τους νεόνυμφους να καταφθάνουν. 800 άτομα χωράει το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. 600 είναι οι καλεσμένοι στην εκκλησία. 250 είναι τα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην τελετή.
Ένας γάμος ο οποίος αναμένεται να είναι ο γάμος της χρονιάς από πολλές απόψεις, μεταξύ άλλων και λόγω κόστους, το οποίο εκτιμάται, σύμφωνα με τη «Daily Star» ότι θα αγγίξει τα 36,6 εκατ. ευρώ.

Υπεύθυνος διοργάνωσης γάμων που έκανε τους υπολογισμούς εκτιμά ότι τα 34,3 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ασφάλεια και τα υπόλοιπα 2,3 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα γάμου.

57.000 ευρώ η γαμήλια τούρτα, τα ποτά 220.000 ευρώ, η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση 195.000 ευρώ, η μουσική 343.000 ευρώ και οι τρομπέτες με τις οποίες θα αναγγελθεί το χαρμόσυνο νέο 103.000 ευρώ.
H γαμήλια τούρτα
Τα λουλούδια εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 126.000 ευρώ και μόνο το τσάι και τα λουκανικοπιτάκια που θα προσφερθούν στους 2.600 καλεσμένους που θα βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου θα κοστίσουν περί τις 29.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νυφικό κόστισε τελικά 100.000 λίρες (περίπου 113.000 ευρώ), και είναι ραμμένο στο χέρι, ενώ θα φέρει την υπογραφή του βρετανικού οίκου υψηλής ραπτικής Ralph & Russo.
Όσον αφορά τα διαμάντια στο χέρι της Μέγκαν, θα είναι τρία στο σύνολο. Πρόκειται για ένα διαμάντι από τη Μποτσουάνα το οποίο αγόρασε ο Χάρι, τα οποία πλαισιώνονται από δύο μικρότερα τα οποία προέρχονται από την συλλογή κοσμημάτων της αδικοχαμένης Νταϊάνα.
Τα δέκα παρανυφάκια του γάμου
Την προηγούμενη εβδομάδα το παλάτι του Κένσιγκτον γνωστοποίησε πως τα παρανυφάκια θα είναι όλα παιδιά, μετά την είδηση πως η Μέγκαν δεν θα έχει δική της παράνυμφο καθώς δυσκολευόταν να επιλέξει κάποια ανάμεσα στις φίλες της.
Τα δέκα παιδιά που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο βασιλικό γάμο:

Πριγκίπισσα Σάρλοτ, 3 ετών: Η κόρη των Κέιτ και Ουίλιαμ ήταν πέρυσι παράνυμφος και στο γάμο της θείας της, Πίπα Μίντλετον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρίγκιπας Τζορτζ, 4 ετών: Ο τρίτος στη διαδοχή για το βασιλικό θρόνο θα είναι επίσης παρών την ημέρα του γάμου ενώ ο ίδιος έζησε την εμπειρία ξανά πέρυσι, στην γαμήλια τελετή της Πίπα.




Remi Litt, 6 ετών και Rylan Litt, 7 ετών: Η πρώτη είναι βαφτιστήρα της Μέγκαν και κόρη του Darren Litt και της Benita Litt, μιας από τις κοντινότερες φίλες της νύφης. Η δεύτερη είναι η μεγάλη αδερφή της.
Jasper Dyer, 6 ετών: Επίσης βαφτιστήρι του πρίγκιπα Χάρι και γιος των Amanda Dyer και Mark Dyer M.V.O. Ο Mark είναι πρώην αξιωματικός στη Φρουρά της Ουαλίας και φρόντιζε τον Χάρι όσο μεγάλωνε. Πολλοί τον θεωρούν κάτι σαν «δεύτερο πατέρα» του πρίγκιπα Χάρι και μέντορά του.
Ivy Mulroney, 4 ετών: Είναι κόρη της κολλητής της Μέγκαν, Jessica Mulroney και του Benedict Mulroney. Το νεαρό κορίτσι γνωρίζει από καιρό τον Χάρι, συγκεκριμένα από τότε που το ζευγάρι κρυβόταν στο σπίτι των γονιών της τις πρώτες μέρες της σχέσης τους. 
Florence van Cutsem, 3 ετών: Είναι βαφτιστήρα του πρίγκιπα Χάρι και κόρη των Alice van Cutsem και Major Nicholas van Cutsem. Για όποιον θυμάται το μικρό κορίτσι που έκλεινε δυσαρεστημένη τα αυτιά της στο γάμο του Ουίλιαμ και της Κέιτ το 2011, πρόκειται για την μεγάλη της αδερφή.
Zalie Warren, 2 ετών: Η μικρότερη σε ηλικία παράνυμφος είναι βαφτιστήρα του πρίγκιπα Χάρι και κόρη των Zoe Warren και Jake Warren, πολύ καλών του φίλων. Ο Jake, γιος του John Warren, επικεφαλής των ιπποδρομιών της βασίλισσας Ελισάβετ, πήγαινε σχολείο μαζί με τον πρίγκιπα Χάρι.
John και Brian Mulroney, 7 ετών: Τα δίδυμα αγόρια των Jessica και Benedict Mulroney. Όπως και η αδερφή τους Ivy, γνωρίζουν από καιρό τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ.

Απών από τον πριγκιπικό γάμο ο πατέρας της Μέγκαν
Ο πατέρας της αμερικανίδας ηθοποιού δεν είναι σε θέση να παραστεί στον γάμο της κόρης του καθώς θα υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς. Η Μέγκαν Μαρκλ εξέφρασε τη θλίψη της που ο πατέρας της δεν θα μπορέσει να παραστεί στον γάμο και ζήτησε από τα ΜΜΕ να τον αφήσουν να ηρεμήσει.
Η μητέρα της Μαρκλ, Ντόρια Ράγκλαντ, βρίσκεται ήδη στη Βρετανία και θα είναι αυτή που θα συνοδεύσει τη νύφη μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνσδορ. Η κ. Ράγκλαντ είχε την τιμή να πάρει το απογευματινό της τσάι την Παρασκευή με τη βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’.
Η κ. Ράγκλαντ έχει ήδη γνωρίσει τον πρίγκιπα Κάρολο και τη Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.
Η Μέγκαν με την μητέρα της - Η 61χρονη Ντόρια Ράγκλαντ είναι καθηγήτρια της yoga και κοινωνική λειτουργός

Τόμας Μαρκλ - Ο πατέρας της νύφης θα είναι ο μεγάλος απών του γάμου της χρονιάς

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της μοναρχίας αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους από τους οποίους θα περάσουν η 36χρονη Μέγκαν Μαρκλ και ο 33χρονος πρίγκιπας Χάρι προκειμένου να μεταβούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ, όπου θα γίνει ο γάμος τους.
Η αστυνομία βρίσκεται ήδη επί ποδός και την ημέρα του γάμου θα τεθεί σε εφαρμογή μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις.
«Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για αυτό το γεγονός. Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αναφέρουν ότι αποτελεί στόχο. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν για τις βιαιότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι», τονίζει ο επικεφαλής ασφαλείας του γάμου.
Βασικοί δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί για αρκετές ώρες και θα υπάρχουν συνεχείς περιπολίες από πάνοπλους αξιωματικούς σε όλη την ευρύτερη περιοχή.


Αναλυτικά το γαμήλιο πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις

Από τις 09.30 το πρωί (τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδος) έως τις 11.00 είναι προγραμματισμένη η προσέλευση των καλεσμένων στον «Στρογγυλό Πύργο» (Round Tower) και η είσοδός τους στον προθάλαμο πριν πάρουν τις θέσεις τους.
Στις 11.20 (13.20 ώρα Ελλάδος) καταφθάνουν μέλη της βασιλικής οικογένειας και μπαίνουν στον Ναό.
Στις 11.45 (13.45 ώρα Ελλάδος) φτάνουν ο πρίγκιπας Χάρι με τον αδελφό του Δούκα του Κέμπριτζ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Στις 11.55 (13.55, ώρα Ελλάδος) φτάνει η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα είναι και το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας που θα μπει στην εκκλησία πριν από τη νύφη. 

Στις 11.59 (13.59, ώρα Ελλάδος) η Μέγκαν Μαρκλ φτάνει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με αυτοκίνητο με τα δέκα παρανυφάκια και τη μητέρα της. Όταν το αυτοκίνητο σταματήσει η Μέγκαν Μαρκλ μαζί με τα παρανυφάκια θα περπατήσει μόνη της μέχρι το σημείο του διαδρόμου όπου θα συναντήσει τον πρίγκιπα Κάρολο ο οποίος θα την παραδώσει στον Χάρι.
Στις 12.00 (14.00, ώρα Ελλάδος) αρχίζει η τελετή. Το μυστήριο του γάμου θα τελέσει ο αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Κόνερ, επικεφαλής στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας Τζάστιν Ουέλμπι θα τελέσει την ανταλλαγή των όρκων.

Στις 13.05 (15.05, ώρα Ελλάδος) οι νεόνυμφοι θα πραγματοποιήσουν βόλτα 25 λεπτών με άμαξα στους δρόμους του Ουίνδσορ.
Στις 15.30 (16.30, ώρα Ελλάδος) οι καλεσμένοι θα αποχωρήσουν από την αίθουσα δεξιώσεων του Πύργου (St George’s Hall) που παρέθεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Χάρι και η Μέγκαν θα φτάσουν στο πάρτι περίπου μισή ώρα αργότερα από τους καλεσμένους τους έπειτα από την βόλτα τους με άμαξα στο Ουίνδσορ.
Στις 19.00 (21.00, ώρα Ελλάδος) ο γαμπρός και η νύφη φτάνουν στο Frogmore House για τη βραδινή δεξίωση που παραθέτει ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος.
 Frogmore House

Πηγή σχεδιαγράμματος: Telegraph

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η βασιλική άμαξα. Πηγή σχεδιαγράμματος: Telegraph

Το υπερπολυτελές παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου
To Παλάτι του Ουίνδσορ είναι βρετανική βασιλική κατοικία. Το κάστρο είναι αξιοσημείωτο για τη μακροχρόνια σύνδεσή του με την αγγλική και αργότερα με τη βρετανική βασιλική οικογένεια, αλλά και για την αρχιτεκτονική του. Το αρχικό κάστρο του Ουίνδσορ χτίστηκε τον 11ο αιώνα, μετά την νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας υπό τον Γουλιέλμο Α΄. Από την εποχή του Ερρίκου Α΄ χρησιμοποιείται από τους εκάστοτε μονάρχες, όντας το μεγαλύτερο παλάτι της Ευρώπης.
Το κάστρο περιλαμβάνει το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί τον πνευματικό τόπο του κάστρου.
Πανοραμική λήψη του κάστρου όπου θα διεξαχθεί ο βασιλικός γάμος:

Είναι το πολυπληθέστερο κάστρο στον κόσμο, καθώς, περισσότεροι από 500 άνθρωποι ζουν και εργάζονται εκεί. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ χρησιμοποιεί το κάστρο για τη διαμονή της τα Σαββατοκύριακα, καθώς και ως τόπο δεξιώσεων και υποδοχής ξένων προσκεκλημένων.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκεί η Τελετή του Βατερλώ, με την παρουσία της βασίλισσας, και η ετήσια τελετή του Τάγματος της Περικνημίδας, που γίνεται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το Κάστρο είναι, επίσης, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης