Σήμερα στο Βερολίνο οι συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με την καγκελάριο Ά. Μέρκελ και τον υπ. Οικονομικών Ό. Σολτς. Οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για συνομιλίες αποφάσεων αλλά περί ανταλλαγής απόψεων.

Όπως είθισται για κάθε πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου πρωθυπουργού ή προέδρου στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχτεί τον Έλληνα ομόλογό της Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος με στρατιωτικές τιμές. Μετά τις συνομιλίες θα ακολουθήσει στις 14.15 κοινή συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγουμένως, στις 11.00, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα επισκέπτονται τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Από τη δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου προκύπτει πως το ζητούμενο αυτών των συνομιλιών είναι η συζήτηση θεμάτων «αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Όπως επεσήμανε ακόμη, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντησή του με εκπροσώπους της νέας ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Σολτς δεν έχει κάποιες συγκεκριμένες προσδοκίες. Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έχει κάνει και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ για τη συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό.

Οικονομία, Βαλκάνια, Τουρκία

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» πως δεν ήρθε στο Βερολίνο «με μια μακρά λίστα επιθυμιών» με θέματα όπως για παράδειγμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός των συνομιλιών για εκείνον είναι να ανταλλάξει απόψεις για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, για τη μετανάστευση, για τη σχέση με την Τουρκία, επισημαίνει ο ίδιος.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκτός από τον κ. Σταϊκούρα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος. Η κα Μέρκελ θα περιστοιχίζεται -ως συνήθως- από τους στενούς της συμβούλους στην καγκελαρία.

H συνέντευξη Κυρ. Μητσοτάκη στη ''FAZ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης