Έως τον Ιούνιο επαρκεί η ρευστότητα στην Ελλάδα εκτίμησε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν αίσιο τέλος, αλλά όχι άμεσα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σήμερα στο σημείο στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πριν από έναν ή δύο μήνες, μην έχοντας καταστεί δυνατή έως τώρα μια συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδα με τις επί μέρους μεταρρυθμίσεις.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βίζερ θεωρεί πως δεν θα υπάρξει κατά τη μεθαυριανή συνάντηση του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας, μια λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, που όμως θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Τόμας Βίζερ «από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται η πίεση στους Έλληνες και σε εμάς για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ελπίζω πως θα τα έχουμε καταφέρει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιμένουν τη λίστα έως το τέλος του μήνα

«Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, αλλά δεν χάθηκαν τα πάντα». Το μήνυμα αυτό μεταδίδουν κορυφαίες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη συμφωνίας.

Τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Απριλίου, αλλά όπως αποκαλύπτεται για να μην μπούμε σε περιπέτειες μέχρι η κυβέρνηση να φτάσει σε κάποια συμφωνία οι «Θεσμοί» ζήτησαν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ρευστά διαθέσιμα όλων των φορέων του δημοσίου, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου: «Οι προσδοκίες μας είναι διαχειρίσιμες». Συμπλήρωσε ωστόσο, πως το Βερολίνο περιμένει ενδιάμεση έκθεση προόδου για την Ελλάδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα.



Το Euroworking Group προετοιμάζει το έδαφος

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (είχε αρχίσει στις 15.00) στην οποία συμμετείχαν από τη Villa Said στο Παρίσι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης.

Αμέσως μετά τα στελέχη των Θεσμών (EE-EKT-ΔΝΤ) επέστρεψαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ για να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group οι οποίες άρχισαν στον ίδιο χώρο το προηγούμενο Σάββατο.

Η συνέχιση των διαβουλεύσεων του Brussels Group και μετά την ολοκλήρωση του Euro Working Group γίνεται ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης