Ζοφερή είναι η εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας που παρουσιάζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg. Το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων εστιάζει στην έξαρση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και στην τάση των νέων ανθρώπων να επιστρέφουν πίσω στους γονείς τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Bloomberg, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που ωθούν τους νέους να επιστρέφουν στο πατρικό τους:

1. Μηδενικές προοπτικές εργασίας

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από τους μισούς νέους κάτω των 25 δεν εργάζονται, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς συμβιβάζονται με το παιδικό τους δωμάτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Υπογεννητικότητα

Οι Έλληνες απλά δεν κάνουν παιδιά. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Η δημιουργία οικογένειας είναι ακριβή υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός γίνεται όλο και πιο μεγάλος ηλικιακά, γεγονός που οδηγεί στη συρρίκνωση της εργατικής δύναμης η οποία επωμίζεται το κόστος των συντάξεων.

Οι νέοι στην Ελλάδα δεν κάνουν παιδιά λόγω κρίσης και επιστρέφουν στο πατρικό τους, σύμφωνα με το Bloomberg«Όταν ένας νέος φεύγει από το σπίτι που μεγάλωσε για να μείνει μόνος του είναι σαν να ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο της ζωής του. Όταν ξαναγυρνάει στο σπίτι των δικών του είναι σαν να ζητά απελπισμένα βοήθεια. Και στην Ελλάδα, αυτός πλέον είναι ο κανόνας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία και την ύφεση και τον τρόπο που αυτές οι δύο μεταβλητές επηρεάζουν την καθημερινότητα.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μένουν μόνοι τους έχει εκτοξευθεί από το 2010, όταν η μεσογειακή χώρα χτυπήθηκε από την κρίση. Το ποσοστό των παιδιών που μένουν στο πατρικό τους και είναι 18-34 ετών έχει ανέβει στο 63,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες στις ηλικίες 25-34 ζουν στο σπίτι των γονιών τους» προστίθεται στο άρθρο.

Η μοναδική χώρα με μεγαλύτερα ποσοστά από την Ελλάδα είναι η Ιταλία, όπου -σύμφωνα με το Bloomberg- «η υπέρμετρη αγάπη των παιδιών για της μητέρες τους είναι παροιμιώδης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης