Η λίρα της Τουρκίας βυθίζεται σε νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα, με τους επενδυτές να “ξεφορτώνονται” μαζικά το νόμισμα καθώς μεταφράζουν την επιβολή δασμών στην Κίνα από τον Τραμπ, ως ένα σημαντικό βήμα προς έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Η λίρα υποχωρεί πάνω από το επίπεδο του 4 φορές έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά στην ιστορία, αγγίζοντας το 4,0361, ενώ βυθίστηκε κατά 3% έναντι του γεν Ιαπωνίας και άγγιξε επίσης νέο χαμηλό έναντι του ευρώ, στο 4,9778.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βουτιά του τουρκικού νομίσματος εντάθηκε κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία, γεγονός που πιθανώς οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές, σε εντολές stop-loss των retail επενδυτών στην Ιαπωνία που πραγματοποιούν συναλλαγές της λίρας έναντι του γεν.

Η απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην Κίνα και οι “εκδικητικοί” δασμοί της Κίνας στη συνέχεια, πυροδότησαν ανησυχίες ότι ένας εμπορικός πόλεμος ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών, θα χτυπήσει την παγκόσμια ανάπτυξη, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για τα λεγόμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισροές ξένων κεφαλαίων καθιστά τη λίρα ένα από τα πιο ευαίσθητα νομίσματα στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Capital Economics, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι απίθανο να παρέμβει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνει, η αποδυνάμωση της λίρας κοντά στο 4 έναντι του δολαρίου είναι απίθανο να πυροδοτήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της χώρας, ωστόσο αν η λίρα φτάσει το 4,25 έναντι του δολαρίου αυτό θα κάνει την κεντρική τράπεζα να… πατήσει το κουμπί της αύξησης των επιτοκίων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, μόνο μία υποτίμηση της τάξης του 10% σε διάστημα τριών μηνών έχει ακολουθηθεί από σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία, όπως προσθέτει.

Εάν η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος, οδηγώντας σε ακόμη πιο απότομες πτώσεις της λίρας και ενδεχομένως σε αύξηση των επιτοκίων, τονίζει η Capital Economics.

Σύμφωνα με αναφορές, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μέτρων ύψους 108 δισ. λιρών (3% του ΑΕΠ αυτού του έτους) για την υποστήριξη της οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης