Αναβρασμός επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς ο επικεφαλής της Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει την Τετάρτη το σχέδιό του για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Αρκετές χώρες δεν συμφωνούν με τις θέσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί αλληλεγγύης και ανοίγματος νόμιμων οδών για την οικονομική μετανάστευση, επιθυμώντας το συγκεκριμένο ζήτημα να παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα του Νότου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Υποδοχή μεταναστών από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης βάσει ποσοστώσεων προβλέπει σχέδιο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις«Απορρίπτουμε αυτήν την προσέγγιση, επειδή θα διογκώσει το πρόβλημα» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέρνερ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σκοπεύει να επιβάλει στα κράτη την υποχρεωτική υποδοχή προσφύγων βάσει ποσοστώσεων που θα προκύπτουν από το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, το ποσοστό ανεργίας και τον αριθμό των προσφύγων σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος.

Οι προτάσεις του Γιούνκερ κινούνται στη λογική ότι «το μεταναστευτικό αφορά όλη την Ευρώπη» και «πρέπει να μειωθεί η πίεση που ασκείται σε χώρες του Νότου (Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα)». Μόνο στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες έφθασαν με πλοιάρια περισσότεροι από 9.000 μετανάστες, ενώ σε διάφορες δομές της χώρας φιλοξενούνται τουλάχιστον 80.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα κράτη της ΕΕ οφείλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τις χώρες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου» επισημαίνεται στο σχέδιο Γιούνκερ, που προκαλεί αντιδράσεις, καθώς αρκετές χώρες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη δεν επιθυμούν να μοιραστούν την καυτή πατάτα του μεταναστευτικού με τον Νότο.

«Εκτός πραγματικότητας το σχέδιο Γιούνκερ»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έκανε λόγο για «τρέλα», θέση με την οποία συμφωνεί και η γαλλική Δεξιά, η οποία εμπλουτίζει κατά διαστήματα την πολιτική της με θέματα που άπτονται του μεταναστευτικού και του τρόπου αντιμετώπισής του. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ τηρεί στάση αναμονής, καθώς η χώρα κατηγορείται για έλλειψη αλληλεγγύης.

«Έξι χώρες -η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία, το Βέλγιο- επιβαρύνονται με το 80% των αιτήσεων για άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 15 χώρες δέχονται να υποδεχτούν πρόσφυγες και 13 δεν κάνουν τίποτε, δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη» κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή του για την απροθυμία που δείχνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην ουσιαστική επίλυση του μεταναστευτικού μέσω δράσεων που θα είναι συνυφασμένες με τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στην αξιοπρέπεια.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης