Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Το χάπι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον κύκλο μου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναστασία: Γιατρέ καλημέρα σας! Πριν από τέσσερις ημέρες είχαμε με τον σύντροφό μου ένα ατύχημα-έσπασε το προφυλακτικό στο πλάι, αλλά το καταλάβαμε εγκαίρως πριν ολοκληρώσει! Σε διάστημα 12 ωρών πήρα το χάπι της επόμενης μέρας. Η αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου μου ήταν πριν δυο ημέρες. Όμως ακόμα δεν έχω αδιαθετήσει και οι πόνοι που είχα τις προηγούμενες μέρες έχουν και αυτοί σταματήσει. Πιστεύετε πως το χάπι μπορεί να έχει προκαλέσει αλλαγές στον κύκλο μου; Τι μπορώ να κάνω για να εναρμονιστεί, αν ναι; Ευχαριστώ.

Αγαπητή Αναστασία,

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι ένα ορμονικό σκεύασμα, του οποίο περιέχει προγεστερόνη σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι περιέχουν τα αντισυλληπτικά ή άλλα ορμονικά σκευάσματα με άλλες ενδείξεις. Σύμφωνα με την περιγραφή σας το λάβατε σωστά αλλά μία από τις παρενέργειες του χαπιού είναι ότι μπορεί να μεταφέρει χρονικά την περίοδο αλλά και να την επηρεάσει ποσοτικά λόγω της εξωγενούς λήψης των ορμονών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλό θα ήταν, αν σε 20 ημέρες από το συμβάν, δεν σας έχει έρθει περίοδος ή έρθει με μικρότερη ποσότητα αίματος και διάρκεια από ότι συνήθως, να κάνετε μία ειδική εξέταση αίματος που λέγεται β – χοριακή γοναδοτροφίνη σε ένα οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο (η προηγηθείσα λήψη τροφής ή μη δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της εξέτασης). Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα σας δείξει αν είστε έγκυος ή όχι καθώς το χάπι ακόμα και αν ληφθεί σωστά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης παρουσιάζει ένα μικρό ποσοστό αποτυχίας (κυρίως σε εξωμήτριες κυήσεις).

Αν δεν είστε έγκυος ο κύκλος σας θα επανέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αν δείτε ότι η διαταραχή στον κύκλο σας επιμένει απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, ο οποίος μετά τον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και έχοντας υπόψη το ιστορικό σας, θα σας κατευθύνει ανάλογα.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης