Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Υπάρχει περίπτωση να έμεινα έγκυος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σοφία: Είχα ένα ατύχημα με το αγόρι μου εκσπερμάτισης μέσα στον κόλπο, αλλά κατά την 26η ημέρα του κύκλου. Πρέπει να αναφέρω ότι ο κύκλος μου είναι 30 με 32 ημερών. Έχω καθυστέρηση ήδη 9 μέρες. Την 8η έκανα τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε αρνητικό. Υπάρχει περίπτωση να έχω μείνει έγκυος σε αυτές τις μέρες; Υπάρχει περίπτωση να έδειξε λάθος το τεστ;

Αγαπητή Σοφία,

Δυστυχώς τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου δεν είναι πάντα αξιόπιστα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αρνητικά αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει με την εταιρεία που κυκλοφορεί το τεστ αλλά με την μέθοδο που χρησιμοποιούν. Η πλέον αξιόπιστη και έγκυρη μέθοδος είναι μία εξέταση αίματος, η οποία λέγεται β- χοριακή γοναδοτροφίνη και γίνεται σε ένα οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο ανεξάρτητα από το αν έχετε φάει προηγουμένως ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διάφοροι παράγοντες όπως π.χ. έντονο ψυχολογικό στρες, ορμονικές διαταραχές μπορεί να μεταφέρουν την ημερομηνία της ωορρηξίας, η οποία είναι 14 μέρες πριν την ημερομηνία της αναμενόμενης περιόδου.
Δεδομένου της καθυστέρησης στον κύκλο σας, θα σας συμβούλευα να κάνετε την εξέταση αίματος (δηλ. την β-χοριακή γοναδοτροφίνη) και με το αποτέλεσμα να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας καθώς είτε είστε έγκυος είτε παρουσιάζετε διαταραχές στον κύκλο σας που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και –ενδεχομένως- αντιμετώπισης.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης