Οι ενήλικες δεν αντιμετωπίζουν συχνά κάποιο ιατρικό πρόβλημα που χρήζει περιτομής, χειρουργικής αφαίρεσης δηλαδή της ακροποσθίας του πέους. Ωστόσο ένας ενήλικας μπορεί να επιλέξει την περιτομή για λογούς αισθητικής υγιεινής, για θρησκευτικούς λογούς, καθώς και για λογούς υγείας. Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν έναν ενήλικα στην περιτομή είναι:

– Ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού και ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αναφέρεται ωστόσο ότι οι σχετικές μελέτες εξέτασαν ολόκληρους πληθυσμούς και όχι άτομα με αποτέλεσμα να μην εχει γίνει ο κατάλληλος έλεγχος υποκειμενικών παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Οι προσωπικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του άνδρα. Ορισμένες θρησκείες και κουλτούρες έχουν κανόνες σχετικά με την υγιεινή που συστήνουν ή επιβάλουν την περιτομή. Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν εάν ένας άνδρας αλλάξει θρησκεία είναι πιθανό να υποβληθεί σε περιτομή. Υπάρχει βέβαια και η προσωπική προτίμηση καθώς ορισμένο ιάνδρες επιλέγουν να προχωρήσουν στην επέμβαση με γνώμονα το αισθητικό αποτέλεσμα.

– Η φίμωση και η παραφίμωση: Η φίμωση χαρακτηρίζεται από πολύ σφιχτή ακροποσθία που δεν μπορεί να τραβηχτεί ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος του πέους. Η παραφίμωση συμβαίνει όταν η ακροποσθία δεν μπορεί να αναταχθεί στην αρχική της θέση. Και οι δυο καταστάσεις είναι επώδυνες εμποδίζουν τη σεξουαλική λειτουργία και ευνοούν τους τραυματισμούς του πέους. Σε κάποιες περιπτώσεις η παραφίμωση ενδέχεται να αποτελέσει ιατρικό επείγον που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με περιτομή.

– Η μείωση του κινδύνου ποσθίτιδας και βαλανοποσθίτιδας: Πρόκειται για δύο φλεγμονές, η μια προσβάλει την πόσθη και η άλλη την πόσθη και τη βάλανο, οι όποιες εμφανίζονται στο 6% των ανδρών χωρίς περιτομή. Εάν ο άνδρας παρουσιάζει συνεχόμενες υποτροπές, καλό είναι να σκεφτεί τη λύση της περιτομής.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ο τραυματισμός της ακροποσθίας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί καλύτερα μέσω της αφαίρεσης της. Η ακροποσθία μπορεί να σχιστεί κατά τη διάρκεια μιας πολύ έντονης σεξουαλικής επαφής, με τη χρήση ενός σεξουαλικού παιχνιδιού ή εξαιτίας κάποιου ατυχήματος.

Ένας ενήλικας λοιπόν μπορεί να επιλέξει την περιτομή για θρησκευτικούς, ιατρικούς, αισθητικούς ή πολιτισμικούς λογούς. Αν και πρόκειται για μια απλή χειρουργική διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη στους ενήλικες σε σύγκριση με τα νήπια και συνήθως χρειάζεται μεγάλο διάστημα ανάρρωσης και αποκατάστασης. Εάν ο άνδρας σκάφτεται να προχωρήσει σε περιτομή θα πρέπει να συζητήσει αυτούς του προβληματισμούς με τον ιατρό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης