Τα άτομα που έχουν 10 η περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των γυναικών, όταν ο αριθμός των συντρόφων ήταν 10 ή μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου διπλασιαζόταν σε σύγκριση με αυτόν των γυναικών που είχαν έναν ή κανένα σεξουαλικό σύντροφο. Οι ερευνητές μάλιστα επισημαίνουν ότι η πιο σημαντική συσχέτιση που βρήκαν δεν  ήταν αυτή ανάμεσα στον αριθμό των συντρόφων και τον καρκίνο αλλά ανάμεσα στο φύλο και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου όταν ο αριθμός των συντρόφων ήταν ίσος ή μεγαλύτερος του 10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές με δεδομένο τα προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα που δείχνουν ότι ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποιους τύπους καρκίνου, υποθέτουν ότι ο σύνδεσμος ανάμεσα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον καρκίνο είναι ισχυρότερος στις γυναίκες.

Για να διερευνήσουν την επίδραση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων στην υγεία οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από μια βρετανική έρευνα πάνω στη γήρανση με μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων με ηλικίες 50 και άνω. Επικεντρώθηκαν στα δεδομένα 5,722 ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 64 έτη οι οποίοι είχαν ερωτηθεί μέσα στο διάστημα  2012-2013 σχετικά με τον συνολικό αριθμό των σεξουαλικών τους συντρόφων. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης σχετικά με την υγεία τους και οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα ή ασθένεια επηρέαζε την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Από τους άνδρες το 29% ανέφερε μία ή καμία σεξουαλική σύντροφο, το 29% ανέφερε  δύο με τέσσερις το  20%  πέντε με εννέα και το 22% δέκα ή περισσότερες. Από τις γυναίκες το 41% είχε έναν η κανέναν σύντροφο, το 36% δύο με τέσσερις , το 16% πέντε με εννέα και το 8% ανέφερε 10 ή περισσότερους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν τους περισσότερους συντρόφους ήταν νεότεροι,  άγαμοι και πιο πιθανό να καπνίζουν και να καταναλώνουν συχνά αλκοόλ. Ήταν επίσης πιο πιθανό να κάνουν μια μορφή έντονη άσκησης σε εβδομαδιαία βάση, ενώ παράλληλα έτειναν να έχουν από τα υψηλοτέρα ή τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι γυναίκες που ανέφεραν 10 ή περισσότερους συντρόφους ήταν 91% πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο σε σύγκριση με αυτές που ανέφεραν έναν ή κανένα σύντροφο. Στους άνδρες η αντίστοιχη πιθανότητα αυξανόταν κατά 64%.  Επίσης στην περίπτωση των γυναικών αυτές που είχαν τους περισσοτέρους συντρόφους ήταν 64% πιο πιθανό να αναφέρουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας σε σύγκριση με αυτές που είχαν τους λιγότερους.  Ο αριθμός των συντρόφων δε βρέθηκε να συνδέεται με διαφορές  ως προς την αυτοαξιολόγηση της υγείας και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.   

Οι ερευνητές επισήμαιναν ότι τα ευρήματα τους χρήζουν ιδιαίτερα προσεκτικής ερμηνείας καθώς αναδεικνύουν συσχετίσεις και όχι αιτιώδεις σχέσεις. Οι συσχετίσεις αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων που συνδέονται με τον τρόπο ζωής .

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές συμβουλεύουν τα άτομα που έχουν ιδιαιτέρως ενεργή σεξουαλική ζωή να κάνουν τακτικούς ελέγχους για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να συζητήσουν ανοιχτά με τους ιατρούς τους τον τρόπο ελαχιστοποίησης του κινδύνου  εμφάνισης καρκίνου.

urologyinstitute.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης