Η προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή σε ασθενείς με τοπικό καρκίνο του προστάτη σε ενεργή παρακολούθηση, μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η δίαιτα αυτή –ιδιαίτερα οικεία σε εμάς τους Έλληνες- χαρακτηρίζεται από την έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και το ψάρι, την περιορισμένη πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών, την λελογισμένη χρήση αλκοόλ και μια υγιή ισορροπία μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Justin G. Gregg, MD, του Πανεπιστημίου του Τέξας και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι η μεσογειακή διατροφη συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου σε ασθενείς σε ενεργή παρακολούθηση και βαθμονόμηση 1 στην κλίμακα Gleason.

Σε προσαρμοσμένες αναλύσεις, κάθε αυξηση κατά 1 μονάδα στον δείκτη μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε συνολικά με 12% μειωμένο κίνδυνο για επιδείνωση στην κλιμακα Gleason, 36% μικρότερο κίνδυνο στους μη λευκούς Αμερικανούς και 18% μικρότερο κίνδυνο στους μη διαβητικούς άνδρες σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό Cancer.

Ο Δρ. Gregg αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η συνεπής διατροφή με προιόντα φυτικής προέλευσης, ψάρια και ισορροημένα λίπη, μπορει να είναι ευεργετική για τους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη πρώιμου σταδίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια σειρά μηχανισμών υποστηρίζουν την δυνητικά προστατευτική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στον τοπικό καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με τους συγγραφείς. Για παράδειγμα, σημειώνεται ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτής της διατροφής «μπορεί συνολικά να υποστηρίζουν ένα συστημικό περιβάλλον εχθρικό για την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου».

Αρχικά οι 410 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με την συχνότητα κατανάλωσης 170 διαφορετικών τροφών. Οι ερευνητές υπολόγισαν το σκορ μεσογειακής διατροφής (0 έως 9)  για κάθε ασθενή μεταξύ 9 ενεργειακά προσαρμοσμένων διατροφικών ομάδων. Έθεσαν 1 βαθμό για κάθε ωφέλιμη τροφή (φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, όσπρια, ψάρια) της οποίας η κατανάλωση ήταν (ή υπερέβαινε) το μέσο όρο και 1 βαθμό για κάθε «βλαβερή» τροφή (κρέας, γαλακτοκομικά) των οποίων η συχνότητα κατανάλωσης ητάν στο μέσο όρο ή χαμηλότερη. Ο λόγος της πρόσληψης λιπαρών (μονοακόρεστα προς κορεσμένα λιπαρά οξέα) που η συχνότητα κατανάλωσης ηταν στο μέσο όρο ή χαμηλότερη επίσης άξιζε 1 βαθμό. Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ (μέχρι 13 μονάδες εβδομαδιαία) άξιζε επίσης 1 βαθμό ενώ η μηδενική πρόσληψη ή πρόσληψη μεγαλύτερη των 13 μονάδων εβδομαδιαία αξιολογήθηκε με 0 βαθμούς.

Από τους 410 αυτούς ασθενείς, οι 358 (87,3%) είχε καρκίνο προστάτη σταδίου 1 στην κλίμακα Gleason ενώ οι 52 (12,7%) έπασχαν από καρκίνο προστάτη σταδίου 2, σύμφωνα με την διαγνωστική βιοψία προστάτη που διενεργήθηκε. Με μέσο όρο παρακολούθησης τους 36 μήνες, 76 ασθενείς (18,5%) παρουσίασαν επιδείνωση της νόσου.

urologyinstitute.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης